KEY'de Hak Sahibi Misiniz?

28/02/2011

KEY hesaplarının tasfiyesine ilişkin kanun çerçevesinde yeni liste bugünkü Resmi Gazete'nin mükerrer sayısında yayımlandı.

keyyListe uyarınca, 133 bin 903 kişiye, faiz dahil toplam 43 milyon 926,4 bin lira ödenecek. Ziraat Bankası, ödemelere bugün başladı. KEY hak sahiplerinin, ''www.keyodemeleri.com'' adresinden sorgulama yaptıktan sonra Ziraat Bankasına başvurmaları gerekiyor.

Tasfiye Halindeki Emlak Bankasının Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Sayın, bunun bir ara ödeme olduğunu, yaklaşık 500 bin kişiye ilişkin yanlış bilgileri içeren son liste üzerinde çalışmalar sürdüğünü söyledi. Kurumların bu yanlışları düzeltme çalışmalarını yetiştirmesi halinde, Mart'tan sonra son listenin yayımlanacağını belirtti.

KEY hesaplarının tasfiyesi kapsamında en son liste, geçen yıl 10 Kasım 2010 tarihli Resmi Gazete'nin mükerrer sayısında yayımlandı. Liste kapsamında, 139 bin 8 kişiye toplam 48 milyon 682 bin 483,5 lira ödeme yapılması öngörülüyordu. Yeni yayınlanan liste ile birlikte, KEY hesaplarının tasfiyesi kapsamında ödeme listesinde adı yayımlanan kişi sayısı 12 milyon 43 bin 919'a, ödeme yapılacak toplam hak ediş tutarı da 4 milyar 35 milyon 669 bin 493 liraya ulaştı.

KEY ödemeleri Türk vatandaşlarına TC Kimlik Numarasıyla (TCKN), yabancı uyruklu hak sahiplerine ise Yabancı Kimlik Numarası/Vergi Kimlik Numarası ile yapılacak. KEY tutarını almak üzere bankaya yapılacak başvurularda, hak sahiplerinin kimlik fotokopilerini yanlarında bulundurmaları işlemlerinin kısa sürede yapılması açısından önem taşıyor.

Ziraat Bankasında hesabı ve bu hesabına ilişkin Ziraat Bank kartı bulunanlar, ATM'lerden paralarını alabilecekler. Hak sahibinin ölmüş olması halinde, veraset ilanına istinaden yapılacak ödemelerde yasal mirasçıların tümünün aslen/vekaleten birlikte müracaat etmeleri veya miras ortaklığına temsilci atanması gerekiyor. İştirak halinde mülkiyetin müşterek mülkiyete dönüştürüldüğüne dair mahkeme kararının ibraz edilmesi halinde ise hisse oranında ödeme yapılacak.

Tasfiye kanunu uyarınca ortalama 3 ayda bir yeni ödeme listesi yayımlanıyor. Tasfiye kanunu kapsamında, geçen yıl 21 Mart, 23 Ağustos, 10 Kasım tarihlerinde, Resmi Gazete'nin mükerrer sayısında 3 ödeme listesi yayımlanmıştı.

KEY için geçen yıl Mart'ta yayımlanan ilk listede yer alan hak sahipleri için yapılan nema hesaplaması neticesinde oluşan yardım tutarına, ilgili kanun uyarınca ilk ilanın yapılacağı tarihe kadarki dönem için yüzde 10 artış uygulanmıştı. İlk ilan tarihinden sonraki listelerde isimleri yer alan hak sahiplerine ise her ilan dönemi için başlangıçtaki yüzde 10 artışa ilave olarak basit usulde yüzde 1,25 artış uygulanıyor.

Ödemeler için gerekli kaynak, Hazine tarafından Emlak GYO'ya aktarılıyor. İlan tarihlerinden itibaren 5 yıl içinde talep edilmeyen alacaklar Hazine'ye irad kaydedilecek. Herhangi bir yasa değişikliği olmaması halinde düzeltmeler neticesinde hazırlanacak son liste, 31 Mart 2011'e kadar Emlak GYO'ya gönderilecek. Buna göre Emlak Konut GYO, tasfiye kapsamında son listeyi yayımlayacak.

Kaynak: Cumhuriyet