Kentsel Dönüşüm Destekleri Arttı

30/01/2020

Riskli alanların ve yapıların kentsel dönüşüm kapsamında yeniden inşa edilmesi için başlatılan çalışmalarda devlet 36 aya kadar kira yardımı ve konut alımlarında 40 puana kadar konut kredisi faiz indirim desteği sağlıyor.

Kentsel dönüşüm seferberliği Türkiye geneline yayılırken devlet, terör kadar tehlikeli olan deprem gerçeği nedeniyle çalışmalarını hızlandırdı. Belirlenen yol haritası ve eylem planı çerçevesinde 20 yılda 6.7 milyon konut kentsel dönüşüm kapsamına alındı. Her yıl 300.000 konutun yenilenmesi planlanırken, İstanbul'da acil 1.500 konutun dönüşmesi gerekiyor.

Ancak kentsel dönüşüm sürecinde oluşacak masraflar birçok vatandaşı zor duruma sokuyor. Bu nedenle evini dönüştürmek isteyenlere hükümet kira ve yardımından yenileme kredisine kadar pek çok destek veriyor. İşte vatandaşa sunulan destekler:

Kira Desteği

Riskli alanların ve yapıların kentsel dönüşüm kapsamında yeniden inşa edilmesi için başlatılan çalışmalarda 18 ay boyunca kira desteği sunuluyor. Eğer bakanlık tarafından ilan edilen riskli ve rezerv yapı alanlarında dönüşüm yapılıyorsa, bu süre 36 aya kadar da çıkabiliyor. Bugüne kadar vatandaşa 687 milyon TL riskli alan kira yardımı, 3 milyar 207 milyon riskli yapı kira yardımı olmak üzere toplamda 3 milyar 894 milyon kira yardımı yapıldı.

Konut Kredisi Faiz Desteği

Kentsel dönüşüm için kredi çekenlere faiz desteği de sunuluyor. Kira yardımı alan vatandaşlar ise faiz desteğinden yararlanamıyor. 16 bankanın verdiği destek kapsamında bağımsız bölüm başına en fazla 100.000 lira kredi kullanılabiliyor. Hükümet tarafından hak sahiplerinin bankalardan kullandıkları kredilere 128 milyon TL faiz desteği sağlandı.

Taşınma Desteği

Kiracılara, 18 ay kira desteği verilmiyor. Kentsel dönüşüm çalışmaları kapsamında kiracı olduğu ev ya da işyerinden ayrılmak zorunda kalanlara, bir kereye mahsus taşınma yardımı veriliyor. Taşınma yardımı kiracılar için illere göre 1.430 lira ile 2.300 lira arasında değişiyor. Sınırlı ayni hak sahipleri için 3.575 ila 5.750 lira arasında değişiklik gösteriyor.

13.3 Milyarlık Kaynak

Kentsel dönüşüm kapsamında ülke çapında 767 milyon TL tutarında kamulaştırma yapıldı. Ayrıca TOKİ, İLBANK ve belediyelere, proje karşılığı olarak 7 milyar 946 milyon TL aktarılarak 663 milyon TL tutarında hizmet alındı. Toplam 13 milyar 398 milyon TL bedel, bakanlık tarafından karşılandı.

Başvurular Nereye Yapılıyor?

Kira yardımı için tahliyeden itibaren en geç bir yıl içinde başvuruda bulunulması gerekiyor. İstanbul, İzmir ve Bursa'da Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Müdürlükleri'ne diğer illerde Çevre ve Şehircilik İl Müdürlükleri'ne gerekli belgeleriyle dilekçe veriliyor. Ev sahipleri ve kiracılar için farklı belgeler isteniyor. Bu belgeler bakanlığın web sitesinde yer alıyor.

Kaynak: Sabah