Kasım Ayında Konut Kredisi Faizlerindeki Değişim

29/11/2019

Kasım ayında ekonomi, piyasalar kur ve faiz oranlarında neler yaşandı? Konut kredisi faiz oranları Kasım ayında nasıl değişim sağladı?

Ekim ayı başında Barış Pınarı Harekatı’nın başlatılması ve ABD’den yaptırım açıklamalarının gelmesi ile hem jeopolitik hem de siyasi riskler yükseldi ve kur 5,94 seviyesine çıkarak 30 Mayıs sonrası en yüksek seviyeyi gördü. ABD ve Rusya ile yapılan görüşmelerde mütabakata varılmasıyla harekata ara verildi ve kur dengelendi.

Ay içinde açıklanan göstergelere baktığımızda;

- Enflasyon, Ekim ayında baz etkisiyle %8,55 oldu.

- İmalat PMI, Ekim ayında yeniden 50,0 eşiği altına geriledi.

- Sanayi üretimi bir yıllık daralmanın ardından ilk defa Eylül ayında yükseliş gösterdi.

- Perakende satışlarda da aynı şekilde bir yıl sonra artış yaşandı.

- Tüketici güveni Kasım ayında 59,9’a yükselerek Nisan sonrası en yüksek seviyeye çıktı.

- İşsizlik oranı %14 ile yüksek seyrini korudu ve işsiz sayısı son yılda yaklaşık bir milyon kişi arttı, genç işsizlik oranı ise %27,4 ile rekor kırdı.

- Merkezi yönetim bütçe açığı Ekim’de 14,9 milyar lira olurken 10 aylık borç 100,7 milyar liraya yükseldi.

Verilerden imalat ve satış tarafındaki toparlanmanın iç talebi desteklediği görülüyor, enflasyonun da baz etkisi ile gerilemesi olumlu, ancak imalat PMI hala düşük ve işsizlik oranı ise oldukça yüksek. Bütçe tarafında ise geçen yıla oranla büyük artış var ve sıkı maliye politikasının işleyişte çok etkin olmadığı görülüyor.

Kasım ayının olumlu gelişmelerinden biri kredi derecelendirme kuruluşu Fitch’in not görünümünü “negatif”ten “durağan”a yükseltmesi oldu.

Kasım Ayında Dolar Kuru

Kasım ayına 5,71 seviyesinde başlayan kur, Erdoğan- Trump görüşmesi öncesi 5,79’a yükseldi ve görüşmenin ardından 5,7290’a geriledi. Ekim ayında küresel yükselişe katılamayan TL, bu ay risk iştahının artması ve TL üzerindeki risklerin önceki aya göre azalması ile yükselişe eşlik etti. Kur ay içinde en düşük 5,68’i gördü.

Son hafta ise S-400 testleri ve ABD’den gelen açıklamalarla kur yeniden 5,79’a yükseldi. Ayın son işlem gününde ise 5,74 seviyesinden işlem görüyor.

Kasım Ayında Konut Kredisi Faiz Oranları

Konut kredisi faiz oranları Ekim ayında suriye operasyonları ve kısmen yükselen kur ile düşüşünü yavaşladıktan sonra Kasım ayının başından itibaren düşüş hızını yeniden arttırdı. Kasım ayına özel bankaların konut kredisi faiz indirimleri damga vurdu. Özel bankalar ay içinde Ziraat Bankası, HalkBank ve VakıfBank’ın %0.99 olarak uyguladığı en düşük faiz oranının altına inerken 2019’da ilk defa Kasım ayında dört özel bankanın konut kredisi faizleri %1’in altına indi.

Bankaların tabela konut kredisi faiz oranları ortalaması ay başına %1.45 seviyesinde başladıktan sonra 8 puan düşerek %1.37’ye geriledi.

Kaynak: KrediPazari