Jeopolitik Riskler Karşısında Türk Lirasında Son Durum Nedir?
ABD ve İran arasında artan gerilimin risk iştahını olumsuz etkilemesiyle küresel piyasalarda olumsuz bir hava gözlenirken, petrol fiyatlarındaki yükseliş de TL' yi baskılayan unsurlar arasında yer alıyor.
Rabobank Stratejisti Piotr Matys ise Cuma günü yayınladığı raporda, petrol fiyatlarındaki sert artışın Türkiye için iyi olmadığını ve dolar/TL'yi 6.00 psikolojik seviyesini tekrar denemeye doğru yönlendirdiğini söyleyerek, "Kamu bankalarının TCMB adına TL' yi savunmaya karar verip vermeyeceklerini izleyeceğiz" demişti.
Petrol fiyatları, Ortadoğu'da İran ile ilişkiler gerginleşirken Trump'ın Irak'a yaptırım başlatma tehdidi sonrası %2'den fazla artış gösterdi. Brent ham petrolünün en yakın vadeli varil fiyatı %2.4 yükselerek 70.27 dolar oldu.
Bankacıların sektör verilerinden yaptığı hesaplamaya göre kamu bankaları TL'nin dolar karşısında değer kaybını sınırlamak adına dönem dönem döviz satışı yaparak TL'yi savunmaya devam ediyor.
Üst düzey bir bankacı, "Kamu bankalarının yabancı para pozisyonuna baktığımızda yılın son haftalarında TL'yi destekleyici nitelikte adımların başladığını görebiliyoruz.
Geçtiğimiz hafta için henüz tüm veriler açıklanmasa da artan jeopolitik tansiyonun etkisini azaltmak adına özellikle Cuma, günü TL'ye destek olunduğunu söyleyebiliriz" dedi ve ekledi:
"Burada tabii ki önemli bir ikilem var; hükümetin aşırı değerli ve aşırı değersiz TL istemediğini kendi söylemleriyle 'rekabetçi bir kur' istediğini biliyoruz. Yani TL'de satış baskısının kuvvetlenmesiyle birlikte kamu bankalarının piyasada olduğunu görmek şaşırtıcı olmayacaktır."
Bankacı Cuma günü TL'deki değer kaybının benzer para birimlerinin altında kalmasında kamu bankalarının etkisinin olduğunu söyledi.
Geçtiğimiz haftalarda yılsonu yeni pozisyon alma isteksizliğinin azalmasıyla 5.95 civarında dar bantta seyreden dolar/TL İran-ABD gerilimiyle 5.97'ye kadar yükseldi. Kur Cuma gününü 5.98'nin hemen altında tamamladıktan sonra bu sabah saat 5.97 seviyesinde bulunuyor.
TCMB'nin 12 puana ulaşan faiz indirimleri ardından azalan reel getiri ve TCMB'nin önümüzdeki dönemdeki faiz adımları da TL'de takip edilen bir unsur olmaya devam ediyor.
Dolar/TL 2018 yılını 5.29 seviyesinden kapatmıştı. TL 2019'da dolar karşısında %11 civarında değer kaybederken, yaklaşık %37 değer yitiren Arjantin pesosunun ardından dolar karşısında en kötü performans gösteren gelişmekte olan para birimi oldu. TL'nin değer kaybı %10'un hemen üzerinde gerçekleşse de, yıl içindeki dalgalanma daha belirgin yaşandı.