İşte Mortgage
Türkiye’de özellikle dar gelirlilerin merakla beklediği Mortgage (İpotekli Konut Finansmanı) Tasarısının Meclis Genel Kurulundaki görüşmeleri bugün başlıyor.
2 bölüm halinde temel yasa olarak görüşülecek tasarının yasalaşması durumunda mevcut konut kredileri de Mortgage kapsamına alınacak. Perşembe gününe kadar yasalaştırılması planlanan tasarıya göre vatandaşın daha uzun vadeyle daha iyi şartlarda konut alabilmesi için ipotek finansmanı kuruluşları oluşturulacak. Bankalar bu kuruluşa iştirak edebilecek. Söz konusu kuruluşlar, emisyon primlerinin banka ve sigorta muameleleri vergisinden müstesna tutulacak ve işlemleri damga vergisinden muaf olacak. Bu kuruluşlarca ihraç edilen menkul kıymetlerin elden çıkarılmasından doğan kazançlar da vergilendirilmeyecek. Konut sektörünün finansmanı ve alacakların menkul kıymetleştirilmesi için, ‘Konut Finansmanı Fonu’ oluşturulacak.
Faiz seçeneği var
Konut finansmanından kaynaklanan borçların geri ödeme tutarları, yurtiçinde veya yurtdışında genel kabul görmüş ve yaygın olarak kullanılan endekslere göre değişecek şekilde belirlenecek. Bu çerçevede sadece konut finansmanına yönelik olmak kaydıyla, piyasanın gelişmesine engel olan sabit faizle borçlandırma zorunluluğu kalkacak. Değişken faizle borç verilmesi sonucunda, bankaların risk yönetiminin yanı sıra vatandaşın geri ödemeleri de vadeler uzaması nedeniyle kolaylaşacak. Tüketiciler, finansman kuruluşlarının teklifini kabul edip etmemekte serbest olacak. Proje ve inşaat safhasındaki konutlar da sisteme dahil olacak, semt, kredi vadesi gibi sınırlamalar olmayacak. Borcunun kalanını kapatmak isteyenler ise, anaparaya ek olarak yüzde 2 faiz ödeyecek.
Türkiye’de kendi adına konutu bulunmayan ücretlilerin kullandığı konut kredisi için ödedikleri faizlerin 1 Ocak 2008 tarihinden itibaren vergi matrahlarından düşülmesine yönelik düzenlemenin ise tasarı metninden çıkarılması bekleniyor. Tasarı, 100 bin YTL’ye kadar olan konut kredilerine uygulanacak faizin çalışanların her ay ödedikleri vergiden düşülmesini öngörüyor. Ancak hükümet bu düzenlemenin bütçe dengelerini bozacağı görüşünü savunuyor.
3 ayda başvurana ceza yok
Tasarıya göre Kentsel Dönüşüm Projesi kapsamındaki ev sahipleri de sistemden faydalanacak. Bu düzenleme ile çarpık kentleşmenin önüne geçilmesi ve düzenli şehirleşmenin teşvik edilmesi amaçlanıyor. Ayrıca TOKİ’nin konutları ile kooperatifler de sistemden faydalanacak. Tasarının yasalaşmasından önce kullanılan konut kredileri otomatikman sisteme dahil olurken, tüketiciler 3 ay içinde başvurursa avantaj durumuna göre sisteme dahil olmama hakkını koruyacak. Böylece tüketici “erken ödeme cezası”ndan kurtulmuş olacak. Tasarıya göre finansman kuruluşu konut kredisini ödeyemeyen tüketicinin sadece krediye konu olan gayrimenkulü paraya çevrilebilecek. Tasarıya göre, ayrıca finansman kuruluşu sadece krediye konu olan gayrimenkulü haczetme yetkisi olacak.
> ‘Bedelini acı öderiz’
Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan, hükümet olarak, Meclis’te bulunan Mortgage (Tutsat) yasa tasarısındaki vergi teşvikinin değişmesini istediklerini söyledi. Babacan, “Komisyon aşamasında, Mortgage (Tutsat) konusunda vergi teşviki unsuru gündeme gelmiş. Biz hükümet olarak bu teşvik konusunun değişmesini arzu ediyoruz. Çünkü şu anda içinde bulunduğumuz makro ekonomik ortam böyle bir teşvike müsaade edecek bir ortam değil” dedi. Babacan, “Eğer bu teşvik, Komisyondan geçtiği şekliyle Meclis Genel Kurulundan da geçerse o zaman Türkiye’nin şu anda uygulamakta olduğu başarılı ekonomik programa tamamıyla ters, son derece olumsuz bir adım atılmış olur. Bunun sonucunu biz, daha yüksek enflasyon, daha yüksek faiz ve daha yüksek bir cari açık olarak görürüz ve Türkiye’ye çok ağır bir bedeli olur. Onun için sakın hiç kimse, seçim havasının rüzgarına kapılıp, gelecek nesillere bedel ödetecek bir adım atmasın. Bunu arzu ediyoruz.”
Teşvik çok kritik
Mortgage için ödenen faizlerin gelir vergisi matrahından düşmesinin bazı ülkelerde uygulandığını söyleyen Babacan, şöyle devam etti: “Biz bunun doğru olmadığı kanaatine ulaştık. Bazı ülkelerde uygulandığı iddia edildi. Biz bunu uygulayan ülkelerin yetkilileriyle görüştük ve bize ‘biz bir hata ettik, aman aynı hataya siz de düşmeyin’ dediler. Bu türden yükler ilk başta küçük gibi görünse de, Mortgage sistemi geliştikçe altından kalkılamayacak ve sürdürülemeyecek mali yükler getiriyor. Bu vergi teşviki adil de değil. Yani geliri en yüksek olan en yüksek vergi teşvikini alacak. Teşvik ile en çok zengine, en çok gelir vergisi dilimlerine giren kişilere en çok yarar sağlanmış olacak. İçinde bulunduğumuz şartlar ve mali disiplinde kesinlikle böyle bir teşvik çok kötü olur.”
> “Şehirler yenilenecek konut kalitesi artacak”
ANKARA (İHA) - Yaklaşık iki yıldır Türkiye gündeminde konuşulan Mortgage Yasa Tasarısı’nın bu hafta TBMM’de görüşülecek olması inşaat sektörünü heyecanlandırdı. Türkiye İnşaat Müteahhitleri Federasyonu Başkan Vekili ve Ankara İnşaat Müteahhitleri Derneği Başkanı Tahir Tellioğlu, Mortgage sistemi ile sadece tamamı bitmiş ve yapı ruhsatı alınmış binalara kredi verildiğini hatırlatarak, bunun da sektörü disipline edeceğini, her isteyenin müteahhitlik yapmasının önüne geçeceğini ifade etti. Türkiye’de faiz oranlarının yüksek olmasının sektörde sıkıntıya neden olduğunu da söyleyen Tellioğlu, “Şu anda yüzde 1.5 olan konut kredisi faizleri düşüşe geçecek. Finans kuruluşları arasında rekabet artacağından vatandaşın tercih
şansı artacak” dedi.
“Bir uzmana danışın”
Ankara Emlakçılar Meslek Odası Başkanı Ali Taylan ise Mortgate sisteminin şehirlerin yenilenmesi ve konut standartların artırılmasında çok ciddi rol oynayabileceğini söyledi. Taylan, “Kanunla konut standardı önemli ölçüde artacak. Ama Morgage yasalaştı, hemen herkes ev sahibi olacak diye düşünmemek gerekir. Umarım ülkemizde siyasi ve ekonomik istikrar devam eder ve insanlar panik havasına girmeden, aşırı fiyat yükselmelerine aldanmadan, sisteme dahil olur. Vatandaşlar emlak müşavirleriyle çalışmalı, onlara danışmalı, doğru projelere yönlenmeli” diye konuştu.
> Şener: Takdir Meclis’in
Devlet Bakanı Abdullatif Şener gazetemizin bu yöndeki sorusunu ‘Aslında bu düzenleme 2007 için değil, 2008 yılından geçerli olmak üzere başlayacak. Bu aşamada ben teşvik tasarıdan çıksın ya da çıkmasın diyemem. Tasarı, 1 Ocak 2008 tarihinden itibaren vergi teşviki olmasını öngörüyor. Meclis Genel Kurulunda görüşüldüğünde kararı Meclis verecek. Meclis’in takdirine uyarım’ dedi.
> SPK: Tasarı yasalaşırsa faiz düşüşü bekliyoruz
Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanlığına vekaleten eden İkinci Başkan Turan Erol, Mortgage (Tutsat) sisteminin iki önemli ayağı bulunduğunu belirterek, bunlardan birinin sermaye piyasaları, diğerinin ise kurumsal altyapı olduğunu bildirdi. Tasarı ile gelen en önemli yeniliğin uzun vadeli fon oluşturmaya yönelik olduğuna işaret eden Erol, “Şu anda da konut kredisi veriliyor. Ancak banka alacağının tamamını tahsil için vade sonuna kadar bekliyor. Yeni sistemde bankalar verdikleri kredilerden doğan alacaklarını 2. el piyasalarında satıp likit hale gelebilecek” diye konuştu.
Yatırımcı gelecek
Böylelikle sisteme bugüne kadar girmemiş yeni fonların dahil olacağını anlatan Erol, uzun vadeli yatırım ihtiyacı olan emeklilik fonları ile kurumsal yatırımcıların bu piyasaya ilgi göstereceğini kaydetti. Sistemdeki vergi indirimine ilişkin de Erol, bu konuda kararın Parlamentoya ait olduğunu vurguladı. Ancak kurumsal altyapının güçlendirilmesi için vergi indiriminin faydalı olabileceğine işaret eden Erol, sistemle birlikte, düşük tapu harcı, düşük KDV ve satıcının konut bedelini düşük göstermesi gibi durumların önüne geçileceği için uzun vadede Maliye ayağında gelir artışı olabileceğine dikkat çekti. Tasarının yasalaşması durumunda bir faiz düşüşü beklediklerini söyleyen Erol, “Ama bu piyasa şartlarında cereyan edeceği için talep tarafını da dikkate almak gerek” dedi.
> Konut kredisi faizleri iniyor
İSTANBUL- Konut kredisi faizleri yeniden düşmeye başladı. 2005’in ikinci yarısı ile 2006’nın ilk çeyreğinde konut talebinin artmasında büyük etkisi olan ve yüzde 1’in altına inen konut kredisi faizleri, ortalama yüzde 2’lere kadar yükseldikten sonra, mortgage kanununun Meclis’e gelmesiyle birlikte yeniden düşüşe geçti. Halkbank, konut kredisine uyguladığı faiz oranını yüzde 1.80’den yüzde 1.67’ye çekti.
İndirimler peş peşe
Geçen hafta tüm vadelerdeki YTL cinsinden konut kredileri faizlerinde indirime giden Anadolubank, 120 aya kadar olan konut kredileri faiz oranında bir indirim daha yaptı. Banka, 120 ay vadede konut kredisi faiz oranını 1,56’dan yüzde 1,54’e indirirken, 3-60 ay arasında yüzde 1.50, 61-120 ay arasında ise yüzde 1.54 faiz uyguluyor.
Denizbank da konut ve tüketici kredisi faiz oranlarında indirime gitti. Banka, daha önce yüzde 1.75 olan konut kredisi faiz oranını yüzde 1,67’ye, yüzde 2,05 olan tüketici kredisi faiz oranını da yüzde 1.99’a indird
Kaynak: Türkiye