İşte geleceği parlak 18 şehrimiz
ABD'li Jones lanf Lasalle 'Dünyanın Kazanan Şehirleri' raporunu açıkladı. Raporda Türkiye'den de "yatırım için geleceği parlak 18 şehir" belirlendi. İşte en cazip bölgeler
Dünyanın ünlü gayrimenkul finansal ve profesyonel hizmetler sunan şirketlerinden ABD'li Jones Lang LaSalle, 'Dünyanın Kazanan Şehirleri' raporunu açıkladı.
İstanbul, bu şehirler arasına girerken, Türkiye'nin 17 şehri daha konut, alışveriş merkezi, otel, ofis ve lojistik açısından yatırım için en cazip bölgeler olarak belirlendi. Bu bölgelerin, kısa ve orta dönemde, gayrimenkul yatırım talebi açısından güçlü olanaklar sunacağı vurgulanıyor.
Geçtiğimiz aylarda Alkaş Danışmanlık ile birleşerek Türkiye pazarına adım atan dünyanın en ünlü gayrimenkul fınansal ve profesyonel hizmetler sunan şirketlerinden ABD'li Jones Lang LaSalle, 'Dünyanın Kazanan Şehirleri' raporunu açıkladı. İstanbul; Sao Poulo, Mexico City, Buenos Aires, Santiago, Moskova, Varşova, Prag, Budapeşte, Dubai, Joha nesburg, Mumbai, Delhi, Bangalore, Shanghai ve Bejing gibi yatırım açısıdan kazandıran şehirler arasına gin Türkiye'nin gayrimenkul fırsat ve risklerini değerlendiren raporda; 81 ilin perakende, ofis, lojistik, konut ve o sektörü ile ilgili çarpıcı analizlere yer verildi.
İSTANBUL EN CAZİP İL
Rapora göre; modern peraken alanlarının yüzde 40'ı ve modern ofislerin yüzde 80'inin bulunduğu İstanbul, yakın gelecekte de mal sahipleri, müteahhitler ve yatırımcıların ilgi odağı olmaya devam edecek. İzmir ve Ankara, tüm gayrimenkul sektörleri için olumlu fırsatlar sunuyor. Bursa ve Kocaeli, global ekonomiye entegre olmuş endüstriyel bölge iken, Antalya Türkiye'nin en büyük otel pazarı olarak öne çıkıyor.
Alışveriş merkezi inşaatları açısından ise; Ankara ve Antalya'nın başı çekmesiyle birlikte birçok ikincil şehirde patlama yaşanıyor. Raporda İstanbul dışında "Türkiye'nin Yükselen Yıldızları" adı verilen 17 şehir yer alıyor. Raporun "Türkiye'nin Yükselen Yıldızları" başlıklı bölümünde; demografik yapısı ve globalleşerek büyüyen ekonomisi nedeniyle Türkiye genelinde birçok coğrafi bölgede kaliteli gayrimenkul talebi gözlemlendiği, Türkiye'nin Avrupa için göz ardı edilemeyecek kadar büyük, dinamik ve önemli bir pazar olduğu vurgulanıyor.
Türkiye'nin gayrimenkul fırsat ve risklerini değerlendiren raporda; 81 ilin perakende, ofis, lojistik, konut ve otel sektörü ile ilgili çarpıcı analizlere de yer veriliyor. Sonuçlara göre, gayrimenkul pazarında İstanbul halen başı çekiyor olsa da, Türkiye'nin diğer bölgesel şehirleri de giderek oyuna dahil oluyor.
ANKARA, ANTALYA'YA DİKKAT
Perakende ve konut talebi birçok ikincil ve üçüncül şehirlerde güçlenirken, Ankara, İzmir, Bursa, Kocaeli ve Antalya dahil olmak üzere ikincil şehirler de ofis, lojistik ve otel sektörlerinde güçlü bir uluslararası gayrimenkul pazarı oluşturuyor. Rapora göre İstanbul dışında da yeni fırsatlar mevcut.
Bölgesel pazarlar arasında ise beş şehir öne çıkıyor. İzmir ve Ankara tüm gayrimenkul sektörleri için olumlu fırsatlar sunuyor. Bursa ve Kocaeli global ekonomiye entegre olmuş endüstriyel bölgeler iken, Antalya Türkiye'nin en büyük otel pazarı olarak öne çıkıyor.
Alışveriş merkezi inşaatları açısından; Ankara ve Antalya'nın başı çekmesiyle birlikte birçok ikincil şehirde de patlama yaşanıyor. İzmir önemli inşaat fırsatları sunarken, Bursa ve Kocaeli de giderek cazip yatırım fırsatları sunuyor. Bu aşamada birçok üçüncül bölgede de önemli gelişim fırsatları yaratılıyor.
KONUTTA BÜYÜK GİZLİ TALEP
Konut sektöründe Türkiye'deki büyük şehirlerin tümünde yüksek kaliteli inşaat için acil gereksinim mevcut. Fakat özellikle ev kredilerinin (mortgage) mevcut olmaması ve artan arsa fiyatları gibi talebi kısıtlayan faktörler dolayısıyla yılda 600 bin ünite olarak tahmin edilen gizli talebin kısa-orta dönemde çok büyümesi pek olası görünmüyor. Lüks konut pazarı yalnızca İstanbul ve Antalya gibi bir kaç sahil şehrinde gelişirken, İzmir, Ankara, Konya, Muğla, Bursa ve Kayseri'de de yüksek kaliteli konut pazarı oluşuyor.
Konut sektörü Türkiye'nin tüm önemli şehirlerinde belirgin bir potansiyel sunuyor. Ofis pazarında ise Türkiye'deki toplam stokun yüzde 80'nini oluşturduğu tahmin edilen 2 milyon metrekarelik ofis stokuyla İstanbul, ofis pazarının en güçlü odaklandığı şehir. Ancak bu rakam nüfus bakımından benzerlik taşıdığı Moskova ile karşılaştırıldığında (8 milyon m2 ofis alanı) oldukça az görülüyor.
Ekonomist
Kaynak: Ekonomist