İnşaat Malzemeleri İhracatı Eylül Ayında Arttı

12/11/2019

İnşaat malzemeleri ihracatı Eylül ayında bir önceki aya göre %4,1 artarak 1,89 milyar dolara ulaştı. Aynı dönemde inşaat malzemeleri ithalat miktarı da %13 artış gösterdi. İnşaat sektöründe yaşanan hareketlilik dikkat çekti.

Türkiye İMSAD tarafından hazırlanan İnşaat Malzemeleri Sanayi Dış Ticaret Endeksi Eylül 2019 sonuçlarına göre, tatillerin geride kalmasıyla inşaat malzemeleri sanayisinin ihracat performansı sıçrama gösterdi. İhracatın değer olarak 1,89 milyar dolara ulaştığı Eylül ayında miktar olarak 4,75 milyon ton seviyesi ile yılın en yüksek ikinci aylık ihracat rakamına ulaşıldı.

İnşaat Malzemeleri Dış Ticaret Endeksi, Eylül ayında tüm göstergeler itibarıyla bir önceki aya göre daha yüksek performans gösterdi. Yaz ayları boyunca çalışma gün sayısındaki düşüşler, üretim ve ihracatı olumsuz etkiliyordu. Eylül ayında çalışma gün sayılarının normalleşmesi ile inşaat malzemeleri sanayisinde ihracat artışı yeniden hızlandı.

İhracatın miktar olarak 4,75 milyon ton olarak gerçekleştiği Eylül ayında, 2019’un en yüksek ikinci aylık ihracatı yapıldı. İnşaat malzemeleri sanayisinde miktar olarak en yüksek aylık ihracatın yapıldığı Mayıs ayında ihracat değer olarak 2,2 milyar dolar, miktar olarak ise 5,36 milyon tona ulaşmıştı.

İhracat değer olarak Eylül ayında 1,89 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti. Ağustos ayında 0,38 olan ihracat birim fiyatları Eylül ayında 0,40 dolara yükseldi. Geçen yılın Eylül ayı ihracat birim fiyatı ise 0,54 dolar seviyesindeydi.

İnşaat Malzemeleri Dış Ticaretinde İhracat Değer Endeksi Eylül ayında bir önceki aya göre %4,1 arttı. İhracat Miktar Endeksi ise yine Eylül ayında bir önceki aya göre %9,6 yükseldi. İhracat Değer Endeksi, Eylül ayındaki artış ile geçen yılın aynı döneminin de 1,65 puan üzerinde gerçekleşti. İhracat Birim Fiyat Endeksi de Eylül ayında bir önceki aya göre yükseldi.

İnşaat Malzemesi İthalatı da Arttı

İthalat Miktar Endeksi ise Eylül ayında bir önceki aya göre %13,1 arttı. Geçen yılın Eylül ayının ise 6,48 puan altında gerçekleşti. İthalat, Eylül ayında 182,6 bin ton olurken, yine düşük bir aylık ithalat gerçekleşti. Ağustos ayında 486 milyon dolar olan ithalat Eylül ayında artış göstererek 539 milyon dolar seviyesine yükseldi. Ağustos ayında kilogram başına 3,01 olan ithalat birim fiyatları Eylül ayında 2,95 dolara indi. Eylül ayı ithal birim fiyatı, geçen yılın aynı döneminin ithal birim fiyatının %6,5 üzerinde gerçekleşti.

7 Alt Sektör Grubunda İhracat Değer Bazında Arttı

2019 yılı Eylül ayında 8 alt ürün grubunun 7’sinde ihracat değer olarak geçen yılın Eylül ayına göre arttı. Eylül ayında en yüksek ihracat değer artışı %27 ile prefabrik yapılarda gerçekleşti. Mineral ürünlerin değer olarak ihracatı %20,4 arttı. Değer olarak ihracatı düşen alt sektör ise %9,7 ile demir çelik ürünleri oldu.

Kaynak: KrediPazari