İngiltere’de En Yüksek Ocak Ayı Konut Fiyat Artışı Yaşandı

20/01/2020

İngiltere seçimlerin bitmesi ve yıllardır devam eden Brexit’in sonuçlanması ile en yüksek Ocak ayı fiyat yükselişini yaşadı. Konut fiyatlarının bekleyen talebin açığa çıkması ile arttığı bildiriliyor.

İngiltere'de konut fiyatları, emlak internet sitesi Rightmove'un verilerine göre, tarihinin en yüksek Ocak ayı yükselişini gerçekleştirdi. Bu durum, Aralık ayındaki seçimlerden Muhafazakarlar'ın zaferle çıkmasının ardından güvenin yükseldiğini işaret ediyor.

Konut fiyatları Ocak ayında %2.3 artarak ortalama 306,810 sterline (400,000 dolar) yükseldi. Konut fiyatları Londra'da ise önceki aya göre %2.1 arttı ve bu hareket, yıllardır süren Brexit belirsizliğinin konut fiyatlarını başkente oransız olarak etkilediğini gösteriyor. Her iki artış da, Rightmove'un konut fiyat endeksini başlattığı 2002'den bu yana en büyük artışı işaret ediyor.

Rightmove Direktörü Miles Shipside, "Bu veriler talepteki bastırılmış artışı gösteriyor," dedi ve "Brexit gelişmelerinden dolayı daha da dönüş ve dalgalanmalar olabilir, ancak bu artışlar şimdi satıcılarının Brexit son tarihlerinden etkilenmeksizin ilkbahar döneminde emlaklarını piyasaya getirmeleri için bir fırsat sağlıyor" değerlendirmesinde bulundu.

Aralarında Persimmon Plc, Barratt Developments Plc ve Berkeley Group Holdings Plc'nin de bulunduğu konut üreticileri Pazartesi günü FTSE 100 endeksnde en fazla kazandıran şirketler arasında yer aldı.

Kaynak: Bloomberg