İllere Göre Ortalama Konut Satış Süreleri Ne Kadar?

21/01/2020

Konut kredisi faiz indirimleriyle birlikte konut satışları hız kazandı. Ancak bir konutun satılması yaklaşık 2.5 ayı (77 gün) geçebiliyor. Bu pazarlama süresi en düşük olan iller 61 gün ile Adana ve Bayburt.

Konut sektörü 2020 yılına hızlı başladı. Konut kredisi faizlerinin ikinci elde %0.89, sıfır konutta ise %0.79’a gerilemesi piyasaya hareket getirdi. Kredi faizlerinin ucuzlaması en çok ikinci el konuta yaradı. Şu anda Türkiye’nin dört bir köşesinde ikinci el konut ilanı bulmak mümkün. Ancak her konutun alıcısıyla buluşması için bir pazarlama süresi var.

Ortalama Süre 2.5 Ay

Türkiye ortalamasında bir evin pazarlama süresi 77 gün. Yani, evinizi satışa koyduğunuzda en az 2.5 ay bekleyebilirsiniz.

Teknoloji odaklı gayrimenkul değerleme platformu Endeksa.com, Türkiye genelindeki konut stoku ve konut pazarlama süreleri ile ilgili verilerini paylaştı. Endeksa verilerine göre, Türkiye genelinde 906.205 adet satılık konut stoku bulunuyor. Satılık konut stokunun %30’u İstanbul’da, %14’ü Ankara’da ve %9’u İzmir’de yer alıyor. Ortalama satış fiyatı 288.960 TL.

Türkiye’de en hızlı konut satılan iller Adana ve Bayburt. Bu iki ilde konut satışının süresi 61 gün. Yani iki ay gibi bir sürede satışa koyduğunuz evinize alıcı bulmanız mümkün. Adıyaman, Diyarbakır, Erzincan, Van ve Iğdır, 62 günlük bekleme süresiyle hızlı satış yapılan illerden. Bu illeri 63 gün ile Aksaray izliyor.

Konutların en uzun süre satılmayı beklediği il ise 95 günlük süresiyle Ardahan. Bu ilde satışa çıkan bir evin satılması 3 ayı biraz geçiyor. Ardahan’ın ardından 94 günlük pazarlama süresiyle Muğla, 92 günlük süreyle Rize ile Karabük ve 91 günlük süreyle Giresun, Sinop, Trabzon, Tunceli ile Düzce geliyor.

Kaynak: CNN Türk