Hadımköy yeni cazibe merkezi oldu, arsa fiyatları yüzde 100 arttı
İstanbul Hadımköy'de birbiri ardına yeni projeler hayata geçiriliyor. Türkiye'nin ilk insan odaklı sanayi bölgesinin ve iki teknokentin kurulacağı bölgede, TOKİ ve KİPTAŞ yaklaşık 6 bin konut inşaa ediyor. İstanbul Ticaret Üniversitesi de Hadımköy'e taşınmaya hazırlanıyor.
İstanbul'un yeni cazibe merkezleri arasında yer alan Hadımköy'de birbiri ardına yükselen toplu konutlar ve sanayi merkezleri, bölgedeki arsa fiyatlarının son bir yıl içinde yüzde 100 artmasına neden oldu. 400'den fazla sanayi kuruluşu ve 12 bin sabit nüfusun bulunduğu Hadımköy'de, imarlı konut arsalarının metrekare satış fiyatı 100-250 YTL'ye, imarlı sanayi arsalarının fiyatı ise 200-250 dolara kadar yükseldi.
Bölgede, Toplu Konut İdaresi (TOKİ) ve KİPTAŞ'ın temelini attığı yaklaşık 6 bin konutun inşaası halen devam ediyor. İnsan odaklı ve çevreci bir sanayi bölgesinin yanı sıra iki ayrı teknokent de yakında hayata geçecek. 3. Bođaz Köprüsü'nün güzergahının Hadımköy üzerinden geçecek olması ve sınırlı sayıdaki bağlantı yollarından birinin burada yer alacağı beklentisi de bölgeyi cazip hale getiyor.
Sanayicilere lüks villa
Hızlı bir değişim süreci içine giren Hadımköy'de birbiri ardına projeler yükseliyor. TOKİ, Hadımköy 'de birinci etapta bin 992, ikinci etapta 638 konutun inşasýný tamamlarken, KÝPTAŢ ise 2 etapta toplam 3 bin 162 konutun inţaatýný sürdürdüyor. TOKİ iştiraki Emlak Pazarlama İnşaat Proje Yönetim A.Ş de, bin 500 dönümlük arazi üzerinde 273 parsellik Akpınar Sanayi Bölgesi projesine başladı. Ayrıca, Emlak Pazarlama İnşaat'ın sanayicilere yönelik lüks villalar inşaa edeceği Hadımköy'e, İstanbul Ticaret Üniversitesi Kampüsü'nün taşınması gündemde. Tüm fakülte ve birimlerini İstanbul 'un yeni sanayi kenti Hadımköy 'e taşýma kararý alan Ticaret Üniversitesi, burada ayrýca bir teknokent de inţa etmeyi planlýyor. Öte yandan Hadýmköy Belediyesi sýnýrlarý içerisinde bulunan Fatih Üniversitesi de önümüzdeki aylarda bir teknokent inţaatýna baţlayacak.
Kârlı yatırım bölgeleri olacak
Global Gayrimenkul Müşteri Temsilcisi Erdoğan Solman, Hadımköy'e artan ilginin arsa fiyatlarını katladığını belirtti. Remax Erguvan Genel Müdürü Engin Eren ise Hadımköy'de TOKİ ve KİPTAŞ'ın konut ve sanayi alanları ile ilgili çalışmalarının bölgedeki fiyatları artırdığına işaret ederek, "İmarlı sanayi arsalarının metrekare satış fiyatı 100-150 YTL'den, depolama alanı olarak kullanılacak arsaların metrekare satış fiyatları 60-70 dolardan başlıyor. İmarlı konut arsalarının metrekare satış fiyatları ise kat yüksekliği ve bulunduğu yere göre değişmekle birlikte 160 YTL'den başlıyor" dedi. Eren, üçüncü derecede deprem bölgesinde bulunan Kızılali, İzzettin, Yassıören, Nakkaş ve Hadımköy'ün cazip yatırım alanları arasında bulunduğunu ifade etti.
Akpınar Sanayi Bölgesi planlı şehirleşmede öncü olacak
Türkiye'nin ilk insan odaklı sanayi bölgesi olarak kurulan Akpınar Sanayi Bölgesi, Hadımköy'de temeli atılan en dikkat çekici projeler arasında yer alıyor. Emlak Pazarlama İnşaat tarafından yapılan Akpınar Sanayi Bölgesi bünyesinde tüm alt yapı ihtiyaçlarının yanı sıra hastane, camii ve şehir kulübü bulunuyor.
Emlak Pazarlama İnşaat Pazarlama Müdürü Nuray Yıldırım, bin 500 dönümlük arazide kurulan Akpınar Sanayi Bölgesi'nin dünya çapında başarılı olmuş örnekler incelenerek projelendirildiğini belirterek, Hadımköy'de modern yaşam alanlarıyla planlı şehirleşme konusunda öncü olmayı amaçladıklarını söyledi. Üretim ve istihdamı artırarak yaşam standartlarını yükseltmeyi hedeflediklerini kaydeden Yıldırım, "Sanayi bölgesinde, tamamen çalışanların gereksinimleri ön planda tutuldu. Vardiyalar bittiğinde terk edilip gidilmeyen, çalışanların aileleriyle birlikte tüm sosyal ihtiyaçlarının karşılandığı bir sanayi bölgesi düşündük. Sanayi bölgesinin alt yapı çalışmaları hemen hemen tamamlandı, parklar, sinema, bankalar, alışveriş merkezi ve kafeteryaların inşaası ise devam ediyor" diye konuştu.
Sanayi Bölgesi'nin TOKİ ve KİPTAŞ'ın yaptığı toplu konutların yanında yer aldığını belirten Yıldırım, böylece özellikle bölgede çalışacak olan personelin iş yerine transferini ve kayıp zamanını en aza indirmeyi amaçladıklarını söyledi.
273 parselin 70'i satıldı
Yıldırım, bölgenin gelecek vaat etmesinin yanısıra her parselin kendi müstakil tapusunun bulunması ve kredi kullanımında sağlanan olanakların sanayicinin ilgisini artırdığını ifade etti. 273 parselden 70'inin satıldığını anlatan Yıldırım, "Sanayi bölgesinde metrekare fiyatımız 400 YTL, bu fiyat üzerinden Vakıfbank ile yaptığımız anlaşmayla 24 ay vade ve sıfır faizle ödeme imkanı sunuyoruz. Peşin ödemeyi tercih edenlere ise bu fiyat üzerinden yüzde 10 iskonto yapıyoruz" dedi.
Akpınar Sanayi Bölgesi'nde yer almak isteyen her sanayi kuruluşuna olumlu yanıt veremediklerini anlatan Nuray Yıldırım, şunları söyledi: "Dünyada eşine az rastlanan dumansız, bacasız, çevre sorunu yaratmayan tesisler burada faaliyet gösterebilecek. Ayrıca parlayıcı ve patlayıcı ürün kullanan tesisler bölgemizde yer alamayacak. 2 bin 500-8 bin metrekare büyüklükteki parseller üzerine bizim sunduğumuz 5 projeden biri inşa edilebilecek."
Şu ana kadar bölgede tesis kurmak için yer satın alan firmalar ağırlıklı olarak ilaç, plastik, kimya, inşaat sektörlerinde ve dış ticaret alanında faaliyet gösteriyor.
Kaynak: Referans Gazetesi