Gazilerin Faizsiz Konut Kredisi Hakları
Gazihaber.com yazı dizisinde yakın zamanda yapılacak yasa kapsamında Ordu Vazife Malulleri ile Görev Şehidi Yakınlarına verilmesi planlanan iş hakkı ve faizsiz konut kredisi hakları kapsamında da yeni sorunların oluşmaması açısından hakkın sorunsuz kullanılabileceği ve kimseyi mağdur etmeyecek bir yasal düzenleme yapılmasının gerekliliği konusuna yer verildi
Gazihaber.com yazı dizisinde yakın zamanda yapılacak yasa kapsamında Ordu Vazife Malulleri ile Görev Şehidi Yakınlarına verilmesi planlanan iş hakkı ve faizsiz konut kredisi hakları kapsamında da yeni sorunların oluşmaması açısından hakkın sorunsuz kullanılabileceği ve kimseyi mağdur etmeyecek bir yasal düzenleme yapılmasının gerekliliği konusuna yer verildi. Yazıda, bundan önceki uygulama yönetmeliğinde olduğu gibi iş hakkının kullanımında olayın oluş tarihinden itibaren 15 yıllık süre aşımı ile kısıtlı kalmaksızın yasanın resmi gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 5 yıl içerisinde hak sahiplerinin iş hakkından yararlanabilecekleri düzenlemenin uygulama yönetmeliğine konulması gerektiği ve bunun yanında feragat hakkının verilmesi sureti ile çalışamayacak ya da çeşitli nedenlerle iş hakkını çocuğuna, eşine ya da kardeşine devretmek isteyen vazife malulleri açısından hakkın sorunsuz kullanımının sağlanması gerektiği konularına değinildi. Yazıda şu konulara da yer verildi:
Faizsiz Konut Kredisi
'Faizsiz konut kredisi ile ilgili olarak, “hak sahipliği belgesi” müracaatlarının posta yolu ile defaatle yapılmasına rağmen gelmemesi, Ankara’ya giderek elden alınması, faizsiz konut kredisinin evi aldıktan sonra hesaba yatması vs. gibi birçok sorunun çözümlenmesini sağlayıcı bir düzenleme de önem arz ediyor. Hakkın verilmesinden sonra, hakkın kullanımında var olan sorunların da çözümlenmesi gerekiyor'.
İş hakkının kullanımında da birçok sorun bulunmakta, en büyük problem iş hakkı başvurusu ile ilgili olarak başvuru sahiplerinin başvurunun hangi aşamada olduğunu öğrenebilecekleri bilgi kanallarının olmayışında yatmaktadır. Tam bir bilgi dezenformasyonunun yaşandığı iş başvurusu sürecinde İçişleri Bakanlığında ilgili birime ulaşılamamakta, konu ile ilgili bilgi verecek hiç kimseye ulaşılamamaktadır. Çoğunlukla sadece bilgi almak için bile birçok Şehit ailesi ve Gazi Ankara’ya gidebilmektedir.
Bu sorunun çözümlenmesi adına İçişleri Bakanlığında bu konu ile ilgili olarak başvurunun hangi aşamada olduğu ile ilgili verebilecek bir bilgilendirme hattının kurulması büyük önem arz ediyor. Bunun yanında iş hakkı başvurularına ilişkin olarak başvuru sürecinin uzun bir zaman dilimine yayılması sebebi ile başvurunun olumsuz sonuçlanması durumunda 120 günlük süre aşımı nedeni ile idare mahkemesine dava açılamaması da bir diğer mağduriyet olarak karşımıza çıkıyor. İçişleri Bakanlığının iş başvurularını aldıktan sonra mevcut başvurunun alındığını ve atama sürecinin 6 ay içinde tamamlanacağına dair yazılı bildirimde bulunması durumunda kararın olumsuz sonuçlanması durumunda idari yargılama usulüne göre başvurusu olumsuz sonuçlanan kardeşlerimiz o yazıya istinaden 6 ay içinde dava açabilecek konuma geleceklerdir.