Faizlerin Düşmesi ile Konuta Talep Arttı

13/03/2020

Mevduat faizlerinin düşmesi, döviz mevduatındaki kaıp ve konut kredisi faizlerinin düşmesi ile yatırımcı yeniden konuta yöneldi. Konut kredisi faizlerindeki düşüş sürmesi ile talebin daha da artması bekleniyor.

Türkiye'de gayrimenkul sektöründe hareketlenmeler başladı. Uzun zamandır bankaların sağladığı uygun krediler gayrimenkul piyasasını da hareketlendirdi. Özellikle yabancıların Türk vatandaşı olmak için gayrimenkule yatırım yapması da hareketliliğin artmasında etkili oldu. Çinlilerin 2019'un ikinci yarısından itibaren Türkiye'de gayrimenkul yatırımı yapmaya başladığı belirtildi. Öte yandan, ortaya çıkan korona virüsü Çinlilerin gelişini etkiledi. Avrupa'da yaşanan korona virüsü vak'aları sonrası yabancıların bir çoğunun Türkiye'de vatandaşlık hakkı elde etmek için gayrimenkule yatırım yapmaya başladığı öğrenildi.

Yabancıların Yatırım Talebi

Türkiye'nin yanı sıra Avrupa'da Gayrimenkul alanında birçok ödül ve başarısı bulunan Gayrimenkul Yatırım Uzmanı Hasan Can, “Gayrimenkulün önündeki en büyük engel konut kredisi faiz oranlarının yüksek oluşudur. FED faiz indirimiyle beraber sadece Türkiye'deki ekonominin değil, dünyadaki ekonominin de canlanacağına inanıyorum. Dolayısıyla orta vadede olumlu bir yansıması olacaktır. Gayrimenkulün en büyük engellerinden bir tanesi faiz oranlarının çok yüksek olmasıdır. Mevduat ve kredi faiz oranlarının çok yüksek oluşu gayrimenkulün gelişmesindeki en büyük engellerden bir tanesidir. Mevduat faiz oranları Türkiye'de düşmeye başlarsa ki geçtiğimiz son iki ay içerisinde bunu yaşadık, insanlar gelirlerinin faiz oranlarıyla örtüşmediğine kanaat getirdi ve enflasyon da mevduat faizlerinden yüksek çıktığı için insanlar yatırıma dönmeye karar verdiler. Önümüzdeki altı aylık süreç içerisindeki faiz oranlarını değerlendirdiğimizde %30 - %40 gerilediğinde bunun da yansımalarını gördük. Faizler böyle devam ederse insanlar bankada enflasyonun altında kalacağını düşünerek yatırıma karar verecekler” dedi.

"Geçtiğimiz iki yıl içerisinde dolara yatırım yapan müşterilerimizin birçoğu %20 oranında doların gerilediğine kanaat getirdiği için geçen haftaki artıştan dolayı paralarını dolardan Türk lirasına çevirip gayrimenkule yatırım yaptı" diyen Can, “ 2016 yılından bu tarafa baktığımız zaman yabancıların gayrimenkul alım oranı yadsınamaz. Özellikle İran bu oran içerisinde büyük bir paya sahipti” şeklinde konuştu.

Çinliler Türkiye'ye Yatırım Yapmaya Başladı

İran'daki korona virüsünden dolayı sınır kapılarının kapanmasından sonra Türkiye pazarının ciddi bir şekilde etkileneceğini kaydeden Can, ”2019 yılının ilk başlarında Çin, gayrimenkul alanında Avrupa'da belli kısıtlamalara uğradı. Dolayısıyla Türkiye'deki piyasanın durgunluğu, 250 Bin dolar karşılığında vatandaşlık hakkı elde etme gibi uyguladığı kriterlerden dolayı Çin gözünü Türkiye'ye çevirdi. 2019'un ikinci yarısında Çinliler Türkiye'de gayrimenkule yatırım yapmaya başladılar. Durum böyle olunca özellikle İstanbul'da Çin mahallelerinin oluşacağına dair fikirlerimiz vardı. Fakat korona virüsü Çinlilerin gelişini de etkiledi. Yabancıların birçoğu Türkiye'de vatandaşlık hakkı elde etmek için gayrimenkule yatırım yapıyor” açıklamasında bulundu.

Kaynak: İHA