Faiz İndirimleri Sonrasında Konut Satışları Toparlanıyor

21/08/2019

Konut kredisi faiz oranlarında yaşanan düşüş durma noktasına gelen konut satışlarını tekrar canlandırdı. Konut satışları Temmuz’da toparlanma sinyalleri gösteriyor.

Merkez Bankası’nın Temmuz sonunda repo faizlerini düşürmesi ile büyük oranda gerileyen konut kredisi faiz oranları Temmuz ayında gösterdiği kısmı düşüş sonrasında konut kredisi kullanımını ve konut satışlarını canlandırdı. Temmuz ayında konut satışlarında görülen toparlanma sinyallerinin Ağustos ayında yaşanan faiz indirimleri ile daha da hızlanması bekleniyor.

Ekonomideki toparlanma sinyalleri, yüksek faiz etkisiyle sıkıntılı bir dönem geçiren konut sektöründe de kendini göstermeye başladı. Temmuzda konut satışları, hazirana göre %67 artarak 102.236 ile son 4 ayın en yüksek seviyesine çıktı. Böylece, 4 ay aradan sonra hazirana göre arttı.

İpotekli konut satışları da bir önceki aya göre %78 artarak 13.64 ile 4 ayın zirvesine ulaştı. İlk defa satılan konut sayısı temmuzda hazirana göre %67 artarak 38.931'e çıktı.

Yabancıya konut satışları ise bir önceki yılın aynı dönemine göre %47, bir önceki aya göre ise %55 artarak 4 bin 192 adet oldu. Yabancıya satışta tarihin en yüksek temmuz rakamı görüldü. Yılın ilk 7 ayında ise 2018'e göre %63'lük artışla 24.144 konut yabancıya satıldı.

Kaynak: KrediPazarı