Faiz İndirimleri Konut Sektörünü Hareketlendirdi mi?

19/06/2020

Kamu bankaları tarafından başlatılan %0.64 faiz oranı ve 1 yıl sonra ödemeli konut kredisi kampanyası gayrimenkul sektörünü canlandırdı. Sektör temsilcilerine göre konut pazarı, 4 yıl önceki parlak günlerine döndü. Hareketlilik devam ederse, bekletilen projeler de başlayacak.

Normalleşme ile birlikte yasakların kaldırıldığı 1 Haziran tarihinde, kamu bankaları tarafından başlatılan 1 yıl sonra ödemeli %0.64 faiz oranı konut kredisi kampanyası, gayrimenkul sektörünü yeniden eski canlı günlerine götürdü. Emlak Konut’unda kampanyaya %5 peşinat ve 2 yıl ertelemeli taksit ödemeleri ile dahil olması ise satış oranlarını daha da yükseltti. Satış ofisleri ev sahibi olmak isteyenlerin yoğun talebiyle karşılaşırken, sektör temsilcilerine göre gayrimenkul sektörü 4 yıl önceki parlak günlerine döndü. Artan satışlarla birlikte sektörün, 1 ayda yapacağı satışlarla geçen 4 aylık kayıplarını telafi etmesi beklenirken, bazı firmalar satışın bu hızla devam etmesi halinde ellerindeki stokların tükeneceğini açıkladı.

Oturum amaçlı ev alan kitleye ek olarak bu sefer yatırımcı kitleyi de satış ofislerine çeken kampanya, firmalara yeni projelere başlamak için cesaret verdi. Haziran ayındaki satış ivmesinin sürmesi halinde birçok firma ruhsatını hazırlayıp beklettiği projelere başlama kararı alacağını açıklarken, yıl sonu büyüme rakamlarını ise pozitif şekilde revize etti.

Mesa’dan 16 Günde 108 Konut Satışı

Özellikle lüks segmente yönelik villa projeler üreten Mesa’da satışlar hız kazandı. Mesa Yönetim Kurulu Başkan Vekili Erhan Boysan, Ankara’da bulunan Park Mozaik projesinde satışların yoğunlaştığını belirterek, “Pandemi de villa satışlarımız 10 kat arttı. Şimdi kampanya ile birlikte geçen 16 günlük süreçte ise 108 konut satarak 287 milyon TL ciro yaptık” bilgisini paylaştı.

Babacan Holding’den Atak

Babacan Holding Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Babacan, “Haziran ayında açıklanan kredi destek paketi ve normalleşme ile birlikte şimdiye kadar kampanya dahilinde 30 konut satışımız oldu ve yaklaşık 20 milyon TL ciro elde ettik. Bu şekilde devam ettiğimiz takdirde yıl sonu ciro hedefimiz ise 180 milyon TL’ye çıkacak” dedi. Babacan Holding olarak yeni projelere başlamak için hazırlık yaptıklarını da söyleyen Babacan, “Emlak Konut için sunulan 2 yıl ödemesiz kampanya ayrıcalığı, biz özel sektör oyuncuları için de geçerli olabilseydi cirolarımız da ikiye katlanırdı” dedi.

Sinpaş Yeni Projeleri Gündeme Aldı

Sinpaş GYO Genel Müdürü Seba Gacemer, normalleşmeyle eş zamanlı olarak gelen faiz indirimiyle birlikte sektöre adeta bir sihirli değnek değmiş gibi satışların bir anda arttığını kaydetti. Kampanya ile birlikte 30 bin kişinin çağrı merkezi ya da telefon üzerinden kendilerine ulaştığını aktaran Gacemer “3 bin kişi de satış ofislerimize geldi. Sinpaş GYO böylece konut stoklarının büyük bölümünü eritti. Firma olarak bizde bu durumun verdiği cesaretle yeni projeleri gündemimize aldık” dedi.

Teknik Yapı 100 Konut Sattı

Teknik Yapı Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Umut Durbakayım kampanyada, başta Evora İzmir olmak üzere Evora Denizli, Uplife Kadıköy ve Deluxia Residence projelerinde yaklaşık 100 adet konut sattıklarını söyledi. Kampanyanın devam etmesi durumunda projelerinin en az yüzde 50’sini satmayı öngördüklerini söyleyen Durbakayım, “Önceliğimiz mevcut projelerimizi bitirmek. Durgunluk ve pandemi öncesinde ertelediğimiz projeleri tekrar masa üzerine serdik. Ayrıca iki kentte karma proje üzerinde çalışıyoruz” dedi

İnvest'ten 16 Günde 115 Milyon Liralık Satış

Kampanyaya satışta olan 3 projeleriyle dahil olduklarını aktaran İnvest İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Bahattin Uçar, “Bu 2 haftada projelerimizde toplam 38 daire satışı oldu. Ayrıca opsiyon yapılan dairelerimiz de mevcut. 16 günde kampanya kaynaklı yaklaşık 115 milyon TL satış gerçekleştirdik” dedi. Kampanyanın kendilerine ve sektöre büyük moral verdiğini aktaran Uçar, kampanyanın etkisini devam edeceğini düşünerek yıl sonu hedeflerini yukarı yönlü revize ettiklerini açıkladı.

Nef Ciro Hedefini Yükseltti

Başlatılan kampanyanın sektöre adeta nefes verdiğini kaydeden Nef Yönetim Kurulu Başkanı Erden Timur, “16 günde 254 milyon TL’lik satış rakamına ulaştık. Bu sürede 202 ünitenin satışını gerçekleştirdik” dedi. Bu yıl yola 1 milyar TL’lik bir ciro beklentisiyle çıktıklarını kaydeden Timur, “Bugün geldiğimiz noktada bu hedefimizi yukarı yönlü revize edeceğiz” şeklinde konuştu.

Konuta Talep Yoğun

12’si İstanbul birisi Antalya’da olmak üzere 13 projede bitmiş ve devam eden konut sattıklarını söyleyen Sur Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Altan Elmas, “Hepsinde umduğumuzdan daha iyi satıyoruz. Özellikle uygun fiyatlı olan 1.5 milyon TL ve altı projelerimizde çok hızlı satış yapıyoruz. Mesela Antalya projemizde o ilk yaptığımız lansman sonrasındaki dönem gibi satışlar oluyor. İstanbul da çok iyi. Bu kentte kampanyanın yanı sıra yüzde 20 indirim yapınca ciddi anlamda satışlarımız arttı. Eğer bu kampanya 2 ay daha devam ederse biz bütün stoklarımızı satarız” yorumunu yaptı. Aynı zamanda KONUTDER Başkanı olan Altan Elmas, özellikle konuta ihtiyaç duyan oturumcu kesimin yoğun alım yaptığını bununla birlikte yatırım amaçlı alımların da yapıldığını söyledi.

Kaynak: Dünya