Ev alan önünü göremezse mortgage sağlıklı işlemez
Alman Eurohypo Bank’ın CEO’su Bernd Knobloch, Mortgage’in başarısı için enflasyonun düşmesi gerektiğini vurgularken, sistemin sağlıklı işlemesinin ev alanların önünü görmesine bağlı olduğunu kaydetti.
Knobloch, "Mortgage’in tutması ancak faiz düşüşü ile mümkün. Enflasyon düşmeden faizler düşmez. İnsanlar sabit faizle konut alırsa sistem gelişir. İnsanlar sadece ilk yıl değil dördüncü veya daha sonraki yıllarda ne ödeyeceğini bilmeli" dedi.
ALMANYA’nın en büyük bankalarından biri olan Commerzbank’ın iştiraklerinden Eurohypo Bank’ın CEO’su Bernd Knobloch, mortage sisteminin gelişmesi ve büyümesi için en önemli şartlardan birinin konut alacak kişilerin önlerini görebilmesi olduğuna dikkat çekerek; uzun vadeli konut finansmanı sabit faiz oranları ile yapıldığında başarılı olur. Konut sahipleri için önemli olan sadece birinci yıl ne ödeyecekleri değil dördüncü yılda ne ödeyeceklerini bilmektir" dedi.
FAİZLER DÜŞMELİ: YASED tarfından düzenlenen "Fırsatlar Ülkesi Türkiye" konferansına katıldıktan sonra bir grup gazeteci ile biraraya gelen Eurohypo Bankın CEO’su Bernd Knobloch, Türk pazarının ilk yıl beklentilerinin üstünde bir performans gösterdiğini söyledi. Knobloch, konut finansman piyasasının sağlıklı işlemesi için enflasyon ve dolayısıyla faizlerin düşmesi gerektiğinin altını çizerken, uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlarının da Türkiye’yi daha yüksek notlarla değerlendirmeleri gerektiğini belirtti. Knobloch, ekonominin çok iyi performans göstermesine karşın faizlerin ve enflasyonun yüksek seviyelerde bulunduğunu hatırlattı.
MORTGAGE’İN TUTMA KOŞULU: Almanya’da Gayri Safi Yurtiçi Hasıla’nın (GSYİH) yüzde 40’ı seviyelerinde bulunan mortgage kredilerinin Türkiye’de sadece yüzde 2-3 civarında olduğunu aktaran Knobloch, şunları söyledi: "Mortgage, GSYİH beklenen gelişmenin olması için tetikleyici olacak. Bu da doğrudan refahı getirecek. Bu nedenle enflasyonun düşmesi lazım. Mortgage’ın tutması ancak faiz düşüşü ile mümkün. O zaman konut sahipleri uzun vadeli finansman olanaklarından yararlanabilecek. Bu sabit faizli oranlarla yapıldığında başarılı olur. Bu sayede konut sahipleri gelecekte kendilerine düşecek maliyetleri daha kolay hesaplar ve piyasa dalgalanmalarından etkilenmez."
TÜKETİCİ ÖNÜNÜ GÖREBİLMELİ: Mortgage düzenlemelerinin ekonomik ortamı düzeltmek için yapılamayacağını ifade eden Knobloch, önce yasal ortamın hazırlanması gerektiğini kaydetti. Knobloch, bunu başarılı kılmak için hükümetin enflasyonu düşürmeye odaklanması gerektiğine vurgu yaparak şöyle devam etti: "Enflasyon düşmeden faizler düşmez. Alman bankacılık sektöründe elde ettiğimiz deneyim ile söylüyorum, konut sahibi için en önemli noktalardan biri sadece birinci yıl değil dördüncü veya daha sonraki yıllarda ne ödeyeceğini bilmektir. Bu Türk bankaları açısından zorluk yaratabilir. Ancak biz başarının bundan geçtiğine inanıyoruz."
Türkiye’de 1.5 milyar Euro’luk iş yaparız
TÜRKİYE’nin Avrupa Birliği yolunda attığı adımların çok önemli olduğunu ve güven artışının yabancı sermaye girişini üç kat artırdığını belirten Knobloch, kendilerinin bakışlarının çok pozitif olduğunu aktardı. 15 ay önce girdikleri Türk pazarında yaklaşık 600 milyon Euro yatırım yaptıklarını söyleyen Knobloch, bu rakamın toplam işlem hacimlerinin sadece yüzde 2’si kadar olduğunu kaydetti. 2007 yılında toplam hacimlerinin 1.5 milyar Euro’ya çıkabileceğini bildiren Knobloch, "stratejilerimizden biri de belli bir ortam yaratarak diğer bankaları da buraya getirmek. Biz taahhütleri yapacağız diğer bankalara sendikasyon ortaklıkları önereceğiz. Bunu da diğer Alman ve Avrupalı bankalarla yapıyoruz" diye konuştu.
Yatırımlarda hayal kırıklığı yaratılmamalı
BERND Knobloch, "Başbakan’ın yatırımcılarla böylesine ilgilendiği bir başka ülke görmedim" derken, kendisine yabancı yatırım çekmek isteyen pek çok ülkede başbakan ve bakanlarla görüştüklerini hatırlattığı konuşmasında; şunları söyledi: "Türkiye yabancı sermayeyi kendisine çekmeye odaklandığı için bu ilgi burada daha fazla. Başka ülkelerde de hükümetlerin sanayicilerle görüşme konusunda istekli olduğunu gördük. Başbakan’ın şahsen bizimle uzun vakit geçirmesi takdirle karşılandı. Kendisi de bizden direkt bilgi almış oldu. Bu pozitif ortam ve güven oluşturur. Önemli olan bakanlarla başbakanlarla görüşmek değil. Biz başka yerlerde de görüşüyoruz. Ama bir başbakanın tüm gününü bize ayırması ender görülen bir şey. Yatırımcılar için güven olgusunun önemli olduğunu da vurgulayan Knobloch, sözlerine şöyle devam etti: "Yatırımcılar hayal kırıklığına uğratılmamalı. Yabancı yatırımcıları buraya çekmek için başlatılan hamleler devam ettirilmeli. Bir ülkede süreklilik ve güven ortamı çok önemli. Bugünkü hükümet yabancılar için cazibe unsurları yarattı. Seçimler beraberinde bir ölçüde belirsizlik de getirir. Eğer insanlar güven duymaya devam ederse seçimlerden sonra daha fazla yatırım gelir. Ekonomik yaratan siyasi ortamdır."
Biz geldiysek potansiyel vardır
100 milyar Euro’luk gayrimenkul aktifi ile dünyanın en büyük gayrimenkul finansman bankası olduklarını hatırlatan Bernd Knobloch, şöyle konuştu: Yatırımcılarımızla yeni gelişmekte olan ülkelerde buluşuyoruz. Bizim olduğumuz her yerde yatırımcıların yoğun ilgisinin olduğunu söyleyebilirim. Olumlu gelişmeler gördüğümüz pazara gireriz. 2000 yılında Türkiye bu gruba girmiyordu. Biz geldiğimize göre, bu pazarda iyi şeyler oluyor. 24 ülkede yerel temsilciliklerimiz var. Rusya, Türkiye ve Ukrayna bölgesi ilginç pazarlar. Bunlar, yatırımcıların büyük kar bekledikleri alanlar." Knobloch, gayrimenkul piyasalarına doğrudan ve dolaylı yatırımların arttığını, artık hedge fonların ve emeklilik fonlarının bu pazarlara yatırım yaptığına dikkat çekti. İş modellerini, gelişmekte olan piyasaları erken safhada araştırarak nasıl işlediğini anlamak ve piyasaya ilk olmasa bile en doğru zamanda giren banka olarak kurduklarını anlatan Knobloch, "Rusya’ya giden ilk Alman bankalarından biri olduk. Bu Türkiye için de geçerli" dedi. Hindistan, Güneydoğu Asya ve Latin Amerika’da Brezilya ve Meksika ile ilgilendiklerini söyleyen Knobloch, süren belirsizlikler nedeniyle Çin pazarına girmekte çekindiklerini anlattı.
İki yıl önce Ali Babacan’a inanmamıştım
EUROHYPO’nun CEO’su Bernd Knobloch, Türkiye’nin büyük bir değişim sürecinin içinden geçtiğini belirterek bütçe açığındaki gerilemeye dikkat çekti. İki yıl önce Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı Ali Babacan’ın bir toplantıda bütçe açığını GSYİH’nın yüzde 3’ünün altına indireceklerini söylediğini ama kendisinin buna inanmadığını itiraf eden Bernd Knobloch, "İnanmadım ama söyledikleri sanki gerçekleşmiş gibi görünüyor. Bu gelişmeleri kredi derecelendirme kuruluşları da görecek ve buna göre değerlendirme yapacaklardır" dedi. Knobloch, Türkiye’nin notunun ne zaman yükseleceğini bilemese de bunun Türkiye’nin işine çok yarayacağını vurguladı.
Kaynak: Hürriyet