Esnaf ve Sanatkarlar Derneğinden Özel Bankalara Çağrı

14/04/2020

Esnaf ve Sanatkarlar Derneği (ESDER) Genel Başkanı Mahmut Çelikuş, KOBİ’ler için kamu bankaları elinden geleni yaparken özel bankalar kredi yapılandırma ve kredi erteleme için işi yokuşa sürüyor diyerek gün yardımlaşma günüdür çağrısı yaptı.

Esnaf ve Sanatkarlar Derneği (ESDER) Genel Başkanı Mahmut Çelikuş, milyonlarca insanın kurala uyarak evlerinde kaldığı ve 500 bine yakın esnafın da ekmek kapılarına kilit vurduğu Covid-19 salgını nedeniyle özel bankaların hala kredi ertelemelerinde temerrüt faizi uygulamaları, yapılandırma talebinde 10'dan fazla belge isteyerek adeta bürokratik bariyer örmeleri, yeniden yapılandırmalarda mevcut kredinin faizinden daha yüksek bir faiz uygulamaları, esnaflardan yüksek faiz talep etmeleri ve destekleyici çalışmalar yapmamalarına ilişkin yaptığı açıklamada, "Bu zorlu süreçte özel bankaların esnaflarımıza ve KOBİ'lerimize can suyu olmaları gerekirken olumlu adım atmamaları vatandaşın belini bükeceği gibi bankalara olan güveni de azaltacaktır. Özel bankalar zor günde esnafın yanında olmaz ise yarın parasını satacak esnafta bulamayacak akabinde bundan dolayı kendileri de zarar görecekler."dedi.

Salgından ekonomik açıdan en çok etkilenen kesimlerin başında esnaf ve KOBİ'lerin geldiğini hatırlatan Çelikuş, şunları kaydetti: "ESDER olarak bu zorlu süreçte Halk Bankası, Ziraat Bankası ve Vakıfbank başta olmak üzere kamu bankaları tüm sektörleri desteklemek için imkânlarını seferber ederken özel bankalarında esnafımızın mağduriyetinin ikiye katlanmaması için adım atmalarını bekliyoruz. "

Gün Yardımlaşma Günüdür

Özel bankaların esnaf, sanatkârlar ve KOBİ'lere uzak durmasının piyasalarda domino etkisi yapacağını belirten Çelikuş, " Aynı zamanda birer tüketici de olan KOBİ'lerin göreceği zarar özel bankaların ait oldukları holdingleri de etkileyecektir. Arz talep dengesi altüst olursa herkes ve en başta ülke zarar görecektir. Gün yardımlaşma dayanışma günüdür, esnaf vefayı da vefasızlığı da unutmaz." dedi.

Kaynak: İnvesting