En Uygun Konut Kredisi Faizi Ne Kadar Oldu?

20/03/2020

Son haftada konut kredisi için gelen ek teşvikler ve bankaların arzını artırmaya yönelik destekler sonrasında kredi pazarı hareketlendi. En uygun konut kredisi faizi ne kadar oldu?

Merkez Bankası’nın faiz indirimi ve zorunlu karşılık uygulamaları ile kredi kullandırımı destekleniyor. Türkiye Bankalar Birliği ise dün bankalara gönderdiği tavsiye raporunda bireysel kredi kullandırımının artırılması ve kredi musluklarının açılmasını talep etti.

Bankalar likiditeye daha uygun şartlarda erişmek için kredi kullandırımını arrtırmak durumunda kaldı. Hamleler sonrasında kredi iştahı artan bankacılık sektörü kredi faizlerinde ve koşullarında bir biri ile yarışır hale geldi.

En uygun konut kredisi faizi Ziraat Bankası, HalkBank ve VakıfBank’ta uygulanan sadece sıfır konutlar için geçerli %0.79 seviyesinde yer alıyor. Tüm konut talepleri için ise en uygun faiz oranı Türkiye Finans’ın kullandırdığı %0.91 seviyesinde. Artan dolar kuruna rağmen birçok özel banka da konut kredisi faizleri %1’in altında kalmaya devam ediyor.

En Uygun Konut Kredisi Hesaplama

En uygun faiz oranı ile konut kredisi hesaplama yapıldığında 300.000 liralık konut için 10 yıl vadede aylık taksitler yaklaşık 3.900 TL oluyor. Vade sonunda bankaya yapılan toplam faiz ödemesi ise 165.500 TL’ ye denk geliyor.

Yeni alınan kararla konut kredisinde peşinatın %10’a düşmesi ile 300.000 TL konutun 270.000 TL’si için kredi kullanılabilir hale geldi.

Kaynak: KrediPazari