En Uygun Konut Kredisi Faizi Uygulayan Kamu Bankası Hangisi?

18/02/2020

Kamu bankaları konut kredisi faizlerinde bir kez daha indirim uyguladı. Ziraat Bankası, HalkBank ve VakıfBank’ın sıfır konut için faizleri 0.79 ikinci el konut için ise %0.94 oldu.

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu Toplantısının gerçekleşeceği kritik hafta kredi faiz indirimleri ile başladı. Haftanın ilk gününde ticari kredilerden konut kredisi ve ihtiyaç kredisi faizlerine indirimler arka arkaya geldi.

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak Şubat ayının ilk haftasında Kahramanmaraş İş Dünyası Buluşmasında faiz oranlarına ilişkin açıklamalarda bulunarak kredi faizlerinin düşeceğini müjdelemişti.

Bakan Albayrak kamu bankalarının genel müdürleri ile görüşme yaptıklarını ve kredi faizlerini düşürme kararı aldıklarını şu sözlerle açıklamıştır;

"Merkez Bankasının politika faizini %11,25'e indirmesine paralel olarak kredi faizleri de hızla gerilemeye devam ediyor. Böylece, bir önceki yılın ocak ayına göre ticari kredi faizleri ortalama 14 puan, konut kredisi faizleri ortalama 14 puan, ihtiyaç kredisi faizleri 16 puan, taşıt kredisi faizleri ise 15 puanın üzerinde geriledi. Bildiğiniz gibi kamu bankalarımız faiz konusunda, piyasaların canlanması konusunda öncü bir rol üstleniyor ve elini taşın altına koyuyor."

Beklenen indirimler dün açıklandı. Kamu bankaları 2020’de konut kredisi için ikinci indirim müjdesini verdi. Sıfır konutlar için %0.79 faiz oranı sunan Ziraat Bankası, HalkBank ve VakıfBank ikinci el konutlar içinde %0.94 faiz oranı ile kredi kullandırmaya başladı.

Kamu bankalarının indirimleri sadece konut kredisinde kalmadı. Bankalar ihtiyaç kredisinde de %0.95’den başlayan faizlerle 5 yıl vadeye kadar kredi kullandırıyor.

Bir diğer müjde ise dün ticari kredilerde yaşandı. Aralık ayında ihracat döviz kredilerinde indirime giden Türk Eximbank bir indirim daha gerçekleştirerek vade türüne göre 140 puana kadar faizlerini düşürdü.

Merkez Bankası’nın politika faiz kararının hemen öncesinde gelen kredi faiz indirimleri tüketiciyi oldukça mutlu etti. Kurul kararından indirim çıkması halinde özel bankalarında yeni bir faiz indirim atağına girmesi ve kredi faizlerinin daha da düşmesi bekleniyor.

Kaynak: KrediPazari