Dünya borsalarında kasırga
ABD mortgage piyasasında yaşanan sıkıntının etkileri yayılarak gelişiyor.
Dünya borsaları dün 11 Eylül’den sonra en büyük düşüşünü yaşadı. Yüzde 7 gerileyen Güney Kore Kospi Endeksi en büyük değer kaybını yaşadı. Avrupa’daki hisseler de ortalama yüzde 3 değer yitirdi. Sadece İngiltere borsasında yaşanan 1 günlük değer kaybının 250 milyar doların üzerinde olduğu tahmin ediliyor. Avrupa’daki düşüşlerde özellikle Asya borsalarının büyük kayıp yaşanması etkili oldu. Avustralyalı RAMS şirketinin 5 milyar dolarlık krediyi geri ödeyemeyeceğini açıklaması üzerine şirketin hisseleri yüzde 37 düştü. Merryl Lynch’in müşterilerine yaptığı ‘Büyük mortgage şirketi Countrywide Financial şirketinin bulunduğu ülkelerdeki bütün hisselerinizi satın’ açıklaması da paniğin artmasında etkili oldu. ABD Hazine Müsteşarı Henry Paulson piyasalarda yaşanan dalgalanmanın ABD’nin büyüme rakamlarını düşüreceğini ancak durgunluk öngörmediğini açıkladı.
FED’den 88 milyar dolar
MERKEZ bankaları da krizin önüne geçmek için piyasaya para enjekte etmeyi sürdürdü. ABD Merkez Bankası’nın (FED) piyasaya enjekte ettiği para miktarı bugüne kadar toplam 88 milyar dolara ulaştı. Japonya Merkez Bankası da dün piyasaya 3.5 milyar dolar enjekte etti. Avrupa Merkez Bankası ise piyasaya toplam 283.2 milyar dolar verdi.
İnşaat, 10 yılın dibinde
MORTGAGE sektöründe yaşanan kredi krizi ABD’de konut talebini de önemli ölçüde düşürdü. Temmuz ayında inşaat sektörü son 10 yılın en düşük talebiyle karşı karşıya kaldı. Verilere göre temmuz ayında inşaat sektörü yüzde 6.1 geriledi. Geçen yıla göre yüzde 20.9 daraldı.
Countrywide etkili oldu
Countrywide Financial Corp.’un kredi problemlerinin arttığı ve FED’in bankacılık sistemine 17 milyar dolar enjekte ettiği haberleri de ABD borsalarını açılışta hızlı düşürdü. Dow Jones ve Nasdag açılış seansında yüzde 1.2 değer yitirdi. Countrywide’ın hisseleri yüzde 16 değer yitirdi.
AB, rating kuruluşlarını inceliyor
AVRUPA Komisyonu, kredi derecelendirme kuruluşları hakkında, subprime sektörüyle ilgili sorunlar konusunda kamuoyunu uyarmakta çok yavaş davrandıkları gerekçesiyle inceleme başlatacak. Komisyondan bir yetkili, kredi derecelendirme kuruluşlarının subprime mortgage kredilerine dayalı menkul kıymetlere yüksek not vermelerinin krizin boyutunu büyüttüğünü belirtti.
Bankalar, subprime mortgage kredilerinin olası bir krize yol açabileceği uyarısını geçen yıl yapmış, ancak S&P ve Moody’s mortgage kredilerine dayalı menkul kıymetlere verdikleri notları ancak bu yılın bahar aylarında düşürmüştü. Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ise finansal piyasaları daha dikkatli izleyerek krizleri önceden haber verecek bir erken uyarı sistemi önerdi.
Kaynak: Akşam