Döviz Kuru Politika Faizlerinden Nasıl Etkilenir?

11/09/2019

ABD-Çin ilişkileri ile gerilen döviz kuru ECB ve TCMB’nin politika faizlerinden nasıl etkilenecek? Politika faizlerindeki sert düşüş dolar kurunu yükseltir mi?

Piyasalar haftanın 3. işlem gününe Çin'den gelen muafiyet haberi ile uyandı. ABD'nin Çin'e uyguladığı ek vergileri yaz ayında da sürdürmesine Çin'den daha az tepki gelmişti ve Çin her defasında uzlaşı konusunda açıklamalarda bulunmuştu, ancak Trump'ın sert açıklamaları sonrasında durumun devam etmesi halinde karşılık geleceğini de belirtmişti. Son olarak ABD'nin belli orandaki ürünlere ek %5 vergi uygulaması, ancak daha geniş ürünlerin yer aldığı listeye ise Aralık ayına kadar muafiyet tanımasının ardından Çin de bazı ABD ürünlerine bir yıl kadar muafiyet sağladığını açıkladı.

Gelecek ay yapılacak yeni müzakere öncesinde bu adım tansiyonu düşürürken ABD Dolar Endeksi de yükselişine kaldığı yerden devam ediyor. Geçen hafta 99,40 seviyesine çıkarak Mayıs 2017 sonrası zirveden düşüşe geçen endeks bugün yeniden 98,50'ye yükseldi ve dolar da bugün küresel piyasalarda değer kazanıyor.

Yarın gerçekleşecek ECB toplantısı da endeksin fiyatlamasında önemli olacak, 25 Temmuz toplantısında Draghi'nin faiz indirimi mesajı vermesi ile gün içi düşük seviyeden yükselişe geçen endeksin yarınki toplantıda da volatil olması bekleniyor.

Yurt içinde ise en önemli gündem güvenli bölge olurken yabancı isimlerin bankacılık sistemi üzerine açıklamaları ise piyasalarca hoş karşılanmadı.

Fiyatlama olarak hafta başında negatif ayrışan TL'deki düşüş bugün de sürerken dün ve bugün gelişen ülke paralarının da çoğu dolar karşısında değer kaybediyor.

Yarınki PPK toplantısında merkezin Temmuz gibi sert bir faiz indirimine gitmesi enflasyon hassasiyeti yaratacağı için kurda yükselişi tetikleyebilir, ancak 300 bp seviyesine kadar bir oran fiyatlandığı için bu olasılıkta hareket daha sınırlı kalabilir.

Teknik olarak kurda son haftalardaki 5,64-5,87 arası işlem devam ediyor ve yukarıda 5,87 üzeri kapanışlar 6,0 hedefli alımları destekleyebilir. 5,64 altı denemesinde başarılı olamayan kurda bu destek kırılmadıkça fiyatlama kademeli olarak yükselişini sürdürebilir.

Kaynak: İnvesting