Döviz Kuru Enflasyon Verisi Sonrası Yeniden Yükseliyor

03/04/2020

Piyasalarda beklenen Mart ayı enflasyonunun yükseliş yönlü açıklanması dün piyasa kapanışında düşen döviz kurunu yeniden yükseliş yönüne çevirdi.

Dün 6,71 seviyesinden 6,59’a gerileyen USD/TRY kuru bugün yeniden 6,71 seviyesine çıkarak dünkü kayıplarını sildi. EUR/TRY 7,26, GBP/TRY 8,30 ve CHF/TRY 6,87 seviyesinde işlem görüyor.

Koronavirüs salgınının tüm dünyada etkili olmasıyla ekonomide de sert çöküş yaşanıyor. Dünyanın en büyük ekonomisi olan ABD’de işsizlik maaşı başvuruları 2 haftada 10 milyona çıkarken Avrupa’da ise PMI rakamları çok sert düştü. Üretimin olmamasının yanında tüketimin de düşmesiyle küresel ekonominin yılın 2. çeyreğinde daralması bekleniyor.

Koronavirüs salgınına aşı bulunamaması ve ekonomideki daralma nedeniyle piyasalardaki risk iştahı da düşmeye devam ediyor. ABD Dolar Endeksi , artan dolar talebi ile yeniden 101,0 seviyesine doğru yükseliş yaşarken dolar da küresel piyasalarda güçleniyor. Gelişen ülke paraları ise dolar karşısında değer kaybetmeye devam ediyor. TL tarafında ise ekstra risk yaratan bir gelişme yok, ancak TL’nin kırılgan paralar arasında olması ve ülke risk priminin yüksek olması kayıplara karşı direnci de düşürüyor.

Türkiye’nin 5 yıllık risk primi olan CDS 600 bp üzerine çıktı. Bu son derece kritik bir yükseliş olurken kurdaki atağın da devam etmesi riskleri artıyor.

Bugün açıklanan enflasyon verisi Mart ayında gıda ve sağlık giderlerinin arttığını, ulaşım, giyim- ayakkabı gibi harcamaların ise azaldığını gösteriyor. 11 Mart itibariyle ülkemizde de koronavirüs salgının görülmesi ile tüketici harcamaları da sadece temel ihtiyaç doğrultusunda arttı ve enflasyon aylık bazda %0,57, yıllık ise %11,86 oldu.

Haftanın son işlem gününde gözler ABD’den gelecek tarım dışı istihdam rakamlarında olacak, öncü göstergedeki rekor artışın ardından özellikle işsizlik oranındaki artış ve istihdam rakamlarındaki düşüş yakından izlenecek. Saatlik kazançlarda da düşüş bekleniyor. Dün 6,59'a gerileyen Dolar/TL yeniden 6,70 üzerine yükseldi

Kaynak: İnvesting