Dolardaki Yukarı Yönlü Hareket Devam Edecek mi?

20/02/2020

Dolar/TL'de Suriye'ye kaynaklı artan jeopolitik endişeler ve küresel ekonomik aktiviteye koronavirüs salgının etkisinin artabileceğine yönelik beklentilerle yukarı yönlü baskı sürüyor. Peki dolardaki yukarı yönlü hareket devam edecek mi?

Kur Mayıs 2019'dan beri güniçinde görülen en yüksek seviye olan 6.10'a kadar yükseldi. Yükseliş TCMB'nin dün 50 baz puanlık faiz indirimi ve ABD Merkez Bankası'nın (Fed) tutanakları sonrası geldi.

Dolar, Perşembe günü Japon yeninde ani ve sert bir düşüş olmasıyla Asya'daki fonları kendisine çekti. Yendeki sert düşüş, yenin güvenli liman konumunu sorgulatırken, yerel varlıklara sahip yatırımcıları ise kaygılandırdı. yen karşısında son altı aydaki en büyük kazanımını elde ederken, Euro ise 1.0798 dolar seviyesinde işlem gördü.

Salgın, küresel tedarik zincirlerini alt üst etti ve Çin'deki işyerlerinde ve fabrika faaliyetlerinde büyük çaplı bir aksamaya neden oldu ve yetkililerin koronavirüsün büyümeye yönelik olumsuz etkisini hafifletmek için son haftalarda politika önlemleri almaya sevk etti. Çin politika faizi olan borç verme faiz oranını (LPR) düşürdü. 28-29 Ocak tarihlerinde yaptığı toplantının dün yayınlanan tutanakları Fed yetkililerinin koronavirüs salgınının neden olduğu yeni riskleri kabul etseler de, bu yıl faiz oranlarını sabit tutabilme kabiliyetleri konusunda temkinli bir şekilde iyimser yaklaşım gösterdiler.

Gelişmelerde Suriye'ye yönelik endişeler de piyasada takip edilen konulardan biri ve baskı unsuru olmayı sürdürüyor. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan dün TBMM'de yaptığı konuşmada Suriye'ye yönelik önceki operasyonların hemen öncesinde de söylediği "bir gece ansızın gelebiliriz" söylemini İdlib için de tekrarladı.

Bir bankanın döviz masası işlemcisi, "TL'yi baskılayan birkaç ana unsur söyleyebiliriz. Küresel nedenler arasında dolardaki kuvvetli seyir oldukça önemli. Dolar euro ve tüm EM'lere karşı bir süredir aralıksız değer kazanıyor. Fed tutanaklarının yeni bir faiz indirimini değerlendirmeye kısa vadede alacak gibi görünmemesi de TL negatif. Öte yandan koronavirüs salgının ekonomik etkisi ve yen gibi normalde güvenli liman olan bir para birimini bile virüse yakınlık nedeniyle baskılayabilmiş olması da TL negatif" dedi.

Bankacı diğer etkileri ise TCMB'nin faiz kararları sonrası EM'ler arasında "en iyilerden" "ortalamalara" kadar gerileyen beklenen enflasyona göre hesaplanan TL'nin reel getirisini ve artan jeopolitik endişeleri gösterdi.

Türk Lirası'nda kamunun son dönemde artan döviz arzı kurdaki yükselişleri sınırlayan lokallerin döviz alımları ise yükselişleri tetikleyen bir etken olmaya da devam ediyor.

Merkez Bankası (TCMB) enflasyondaki seyrin %8.2 seviyesindeki yıl sonu tahminiyle büyük ölçüde uyumlu olduğunu belirterek politika faizini "daha ölçülü" sözleriyle nitelendirdiği 50 baz puan indirimle %10.75 seviyesine çekerken, bankacılar metinde indirimlerin sona erdiğine dair bir ima olmadığını ifade ediyorlar. Gelişmelerle dolar/TL 9 ayın güniçi zirvelerinde baskı altında kalmayı sürdürüyor. Kur son saatlerde 6.08 seviyesinde işlem gördü. Aynı saatte sepet bazında TL 6.33, euro/TL ise 6.57 seviyesinde bulunuyor.

Kaynak: Reuters