Dolar Kurunun Daha da Gerilemesi Bekleniyor

31/07/2019

Piyasalarda dikkatler bu akşam sona erecek Fed toplantısından çıkacak sonuçlara odaklandı. Fed’in en az 25 puan faiz indirimi yapmasına kesin gözle bakılırken indirim sonrası dolar kurunun bir miktar daha gerilemesi bekleniyor.

ABD merkez bankası Fed'in Çarşamba akşamı sona erecek iki günlük toplantısında gösterge faizi düşürmesi ve ABD Başkanı Donald Trump'ın "geniş çaplı" bir faiz indirimi taleplerine karşın, ilave indirimler için açık seçenek bırakması bekleniyor.

New York'ta MacroPolicy Perspectives LLC'nin başkan ve kurucusu Julia Coronado, "Karara bir ya da iki muhalif çıkabilir, ancak 25 baz puanlık bir faiz indirimi büyük ölçüde kesin gibi görünüyor" dedi.

Politikaya ilişkin ilk görünüm, New York Fed Başkanı John Williams'ın 18 Temmuz'daki konuşmasındaki gaftan sonra daha açık hale geldi.

Yarım puanlık faiz indirimi ihtimali, Williams'ın söz konusu konuşmada, faizler düşük olduğu zaman, eğer ekonomi zayıflarsa güçlü bir politik aksiyon önermesinin ardından yükseldi, ancak daha sonra New York Fed'in Williams'ın gelecekteki politika hareketlerine ilişkin konuşmadığı yolundaki düzeltme açıklamasının ardından düştü. Trump da ertesi gün Williams'ın bu yorumlarına değindi ve ilk açıklamadan ikinciye nazaran daha çok hoşnadığını söyledi.

Faiz Görünümü

Toplantı halen dram içeriyor. 25 baz puanlık bir faiz indirimine bile FOMC içinde ne oranda muhalefet yapılacağı ya da daha sonra yapılacak faiz indirimlerinin büyüklüğüne ilişkin ne gibi işaretler geleceği halen açık değil.

Bu iki sorunun gerisinde, ABD ekonomisinin muhtemelen ne kadar yavaşlayacağına ve para politikasının buna nasıl tepki vermesi gerektiğine ilişkin belirisizlikler yatıyor.

Yale Üniversitesi profesörü ve eski kıdemli Fed yetkilisi William English, "Birçokları için, 25 baz puanlık faiz indirimi kapora gibi görülüyor," dedi ve "Ancak Fed yetkililerinin daha fazla bilgi elde etmek için beklemeyi istediklerini ve zamanla ne kadar gevşemeye gidecekleri konusunda karar alacaklarını düşünüyorum" değerlendirmesinde bulundu.

Bilanço

Finans piyasaları ayrıca, Fed'in bilançosundaki menkul kıymetleri azaltmayı sonlandırmasına ilişkin işaretleri de izleyecek. Eylül sonunda sona ermesi programlanan menkul kıymetleri azaltma süreci, uzun vadeli tahvil faizleri üzerindeki aşağı baskıyı ortadan kaldırmak için ılımlı bir şekilde politikayı sıkılaştırıyor.

Ekonomistler yetkililerin faiz indirimine gidildiği dönemde bu varlıkların azaltılmasını durdurmayı isteyip istemeyeceği konusunda bölünmüş durumda. Bazıları bu azaltmayı çabuk bir şekilde durdurmayı olası görürken, bazıları ise bunun para politikasının yönü konusundaki iletişimi basitleştireceğini kaydediyorlar.

Coronado, "Piyasalar her iki durumda da etkilenmeyecek, ancak eğer Fed menkul kıymetleri azaltmayı durdurursa bu daha açık bir mesaj olacak" dedi.

Faizler Nasıl Etkilenir?

Fed’den beklenen 25 puanlık faiz indiriminin gerçekleşmesi merkez bankalarının gevşeme adımlarını hızlandırarak gelişen ekonomiler için olumlu hava yaratması bekleniyor. Bugün son 4 ayın en düşüğünde seyreden dolar kurunun indirim sonrası daha da gerilemesi bekleniyor. TCMB politika faizlerinin düşmesi ve dolar kurunun da gerilemesi ile bankaların konut kredisi faiz oranlarındaki düşüşün hızlanıp kredi kullanım iştahının artması bekleniyor.

Kaynak: Bloomberght