Dolar Kuru Yeniden Yükselişe Geçti

12/03/2020

Çin'de ortaya çıkan ve dünyaya yayılan koronavirüs küresel piyasalarda etkisini sürdürmeye devam ediyor. Virüsün Türkiye'de de görülmesi TL varlıklar üzerindeki baskıyı artırdı. Kur yeniden yükselişe geçti.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın Türkiye'de bir vatandaşın test sonucunun pozitif çıktığını belirtmesiyle dolar önceki gün yükselişe geçerek 6.18'i görmüş, kur dün öğlen saatlerinde de 6.20'nin üzerine çıkmıştı.

Bu sabah dolar en düşük 6.20'yi görmesinin ardından 6.23'e kadar yükseldi. Euro 7.03'ün üzerinde. BIST 100 Endeksi ise güne % 3'e varan düşüşle başladı. Işık FX kurda 6.20'nin üzerinde kalıcılığın devamı halinde ilk hedefin 6.25 seviyesi olabileceğini, bu bölgenin de kırılması halinde 6.30'lara doğru bir hareket görülebileceğini kaydetti.

Bugün Merkez Bankası'nın haftalık menkul kıymet istatistikleri açıklanacak. Yabancı yatırımcılar önceki hafta Türk hisse senedi ve tahvil piyasalarında satış yapmıştı. Günün devamında Avrupa Merkez Bankası'nın faiz kararı izlenecek, bankanın Fed ve İngiltere Merkez Bankaları'nı takip ederek faiz indirimi yapması bekleniyor.

Dünya Sağlık Örgütü'nün koronavirüs salgınını pandemi olarak ilan etmesiyle diğer gelişen ülke para birimlerinde de değer kaybı görüldü. Bu sabah itibariyle dolara karşı en fazla değer kaybeden para birimleri Meksika pesosu, Güney Afrika randı ve Güney Kore wonu oldu.

Kaynak: Bloomberg