Dolar Kuru ve Küresel Piyasalar Haftaya Nasıl Başladı?

30/03/2020

Dolar yeni haftaya geçtiğimiz hafta kapanışının altında başlasada 6,5’yi geçerek yükseliş yönünde ilerliyor. Petrol fiyatları ise bugün son 16 yılın en düşük seviyesinde dalgalanıyor.

Koronavirüsün dünya genelinde insanları daha az temasla yaşamaya yönlendirmesi, aynı yöndeki sınırlamalar ve bunların birçok ekonomiyi durma noktasına getirmesiyle TL cinsi yatırım araçlarında ve küresel piyasalarda satış baskıları devam ediyor.

Bu sabah itibariyle dünya ekonomilerinin uzunca bir süre durabileceği endişesi satış baskısının ana gerekçesi konumunda.

Dolar/TL geçen hafta Eylül 2018'den beri ilk kez 6.60'ın üzerini test ettikten sonra merkez bankaları ve hükümetlerin açıkladığı önlemlerle 6.38'e kadar geriledi. Bu düşüş global piyasalarda da olduğu gibi geçici bir iyimserlik getirebildi. Kur haftayı 6.45'li seviyelere yükselerek tamamladı.

Dolar/TL bu sabah itibariyle 6.48 seviyesinde işlem görmeye başladıktan sonra son saatlerde yeniden 6.53 seviyelerine çıktı.

Türk Lirası yılbaşından beri bakıldığında; ruble, peso, real ve rand ise kıyaslandığında daha iyi bir performans gösteriyor. Bankacılar bu gelişmede kamunun artan döviz arzı ve petrol fiyatlarındaki sert düşüşün belirleyici olduğunu belirtiyorlar.

Geçen hafta iyimserliğin temel gerekçesi ise küresel merkez bankaların ve hükümetlerin ekonomik etkileri sınırlamak adına attıkları trilyonlarca doları bulan adımlar olmuştu. Fed ayrıca emsali görülmemiş bir adım da atarak kurumsal krediler için doğrudan destek vereceğini bile açıklamıştı.

BIST-100 endeksinde sene başından bu yana görülen değer kaybı geçen hafta kapanışa göre %23 aynı dönemde bankacılık endeksindeki kayıp ise %28 oldu.

JPMorgan'ın tahminine göre yılın ilk yarısında dünya genelindeki gayrisafi yurtiçi hasıla yıllık bazda %10.5 düşecek.

Brent ham petrolünün en yakın vadeli varil fiyatı %6.7 düşerek 23.25 dolar seviyesine gelirken, ABD hafif ham petrolü CLc1 ise %5.4 gerilemeyle 20.34 dolar seviyesine geldi.

Türkiye'nin beş yıllık kredi iflas takası (CDS) primi ise Cuma günü 580 seviyesini aştıktan sonra bugün 490/510 puan civarında bulunuyor. CDS'ler yılbaşında 20 ayın en iyi risk iştahına işaret eden 240 puanda bulunuyordu.

Kaynak: Reuters