Dolar Kuru ve Altın Haftanın İlk İşlem Gününde Sert Çıkış Yaptı

06/04/2020

Haftanın ilk işlem gününde risk iştahının azalması ile Türk Lirası karşısında dolar kuru ve altın sert çıkış gösterdi. Gram altın 355 TL’yi dolar kuru ise 6.78’i aştı.

Coronavirus salgınında vaka sayısı ve can kaybı dünya genelinde artmaya devam ediyor. ABD’de günlük can kaybının 1000 kişi üzerine çıkması ise en kötünün henüz görülmediği endişelerini giderek artırıyor. ABD Başkanı Trump ise salgının dengelenmeye başladığını ve yakın zamanda azalma oluşacağı yönünde açıklamalarda bulundu.

Piyasalarda ise virüs endişesi ile risk iştahındaki azalma devam ediyor ve geçen hafta petroldeki yükselişin sağladığı sınırlı toparlanma da OPEC+ üyelerin toplantılarının ertelenmesi ile tekrar zayıfladı.

Haftanın ilk işlem gününde dolar, birçok para birimi karşısında değer kazanmaya devam ederken Türk Lirası karşısında da 6,78’e yükseldi. Gelişen ülke paralarının değer kaybı yaşadığı geçen hafta Türk Lirası, dolar karşısında %3 kayıp vermişti. Bugün ise TL, gelişen ülke paralarından negatif ayrışarak dolar karşısında en çok düşüş yaşayan para birimi olarak satıcılı işlem görüyor.

Geçen hafta içinde 6,75’e çıkan USD/TRY kuru, bugün de yükselişine devam ediyor ve son saatte 6,78’e çıkarak 31 Ağustos 2018 sonrası en yüksek seviyeyi gördü. Gelişen ülke paralarından bugün günün ilk yarısında Meksika pesosu ve Türk Lirası dolar karşısında en çok düşen para birimleri oldu. Kurda 6,80 seviyesi en yakın psikolojik direnç olarak izleniyor.

Cuma günü, dolar kuru ve altının ons fiyatındaki yükselişe paralel değer kazanan gram altın, günü bir önceki kapanışa göre %2,0 artışla 350,1 liradan tamamlamıştı.

Yeni haftaya da primle başlayan altının gram fiyatı, rekor seviye olan 355,1 lirayı görmesinin ardından, öğleden önce bir önceki kapanışın %1,4 üzerinde 355 liradan işlem görüyor. Aynı dakikalarda çeyrek altın 581 lira, Cumhuriyet altını da 2.372 liradan satılıyor.

Analistler, teknik açıdan altının onsunda 1.590 doların destek, 1.643 doların direnç konumunda bulunduğunu, gram altında ise 360 liranın gündeme gelebileceğini ifade etti.

Türk Lirası varlıklarda işlem yapan yatırımcıların CDS ’leri çok yakından takip etmesi gerekiyor. Son işlem gününde 660 bp seviyesine çıkan ve son derece kritik aşamada olan risk primini göz ardı etmemek gerekiyor.

Kaynak: KrediPazari