Dolar Kuru Kritik Direnci Geçerek Yükseliyor

21/04/2020

Dolar kuru petrol fiyatlarındaki dalgalanmaya bağlı olarak yükselişini sürdürüyor. Kur, Türk Lirası karşısında 6.97’yı geçti ve yükselişine devam ediyor.

Ham petrol Mayıs vadesinin dün -40$ seviyesine gerilemesi ile piyasalar günü düşüşle tamamladı ve petroldeki düşüş gelişen ülke paralarının da değer kaybetmesine neden oldu.

Haftaya 6,91 seviyesi yakınında başlayan USD/TRY kuru, günün ilk yarısında 6,87’ ye gerilemesinin ardından petrolün düşüşünü hızlandırması ve ABD Dolar Endeksi ’nin de yükselmesi ile yeniden 6,97’ye yükseldi. Geçen hafta da bu seviyeye çıkarak Ağustos 2018’de yaşanan kur şokunun ardından en yüksek seviye yeniden test edildi.

Ham petrolde dün yaşanan tarihi düşüş sonrası tüm para birimlerinde volatilite artarken dolar da küresel piyasalarda yükselişe geçti ve bugün de dolardaki güç günün ilk yarısında devam ediyor. Dolar kuru da son dakikalarda 6,9640 seviyesine çıkarak kur loku sonrası gördüğü zirveyi artırdı.

Yarın gerçekleşecek Merkez Bankası Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısı öncesi küresel piyasalarda volatilitenin artmasıyla kurda da yukarı yönlü hareket ivme kazandı. Yarınki PPK toplantısında merkezin 25 bp ya da 50 bp gibi düşük oranda bir faiz indirimi yapması beklenirken faiz değişikliğine gitmemesi ile Türk Lirası için ilk etapta olumlu etki sağlayabilir.

ABD Dolar Endeksi ’nin yeniden 100,0 seviyesini aşması ve petroldeki volatilite ile bugün gelişen ülke paralarından en fazla kaybı ruble, wone ve zarda verirken liranın günlük kaybı şu anda %00,40 oranında.

Kaynak: İnvesting