Dolar Kuru Haftaya 6.74’ün Üzerinde Başladı

06/04/2020

Yurt dışı ve yurt dışında önemli bir verinin olmadığı yeni haftanın ilk gününde piyasalar, birçok ülkede coronavirus vefat sayılarında yaşanan azalmaların etkisiyle iyimser başladı. Dolar/TL kuru haftanın ilk işlem saatlerinde 6,74'ten el değiştiriyor.

Küresel piyasalar yeni haftaya iyimser bir şekilde başlıyor. Asya borsalarının tamamına yakınında yeşil ekranlar göze çarpıyor. ABD endekslerinin vadeli kontratlarında da yüzde 3'ü aşan artışlar söz konusu. Çin piyasaları bugün tatil nedeniyle açık değil.

Dünyanın gündemi yeni haftada da coronavirus olacak. Piyasalar önemli bir verinin olmadığı yeni günde coronavirus salgınının etkilerini, bu etkileri azaltmak için alınan önlemler ve yapılan açıklamaları izlemeye devam edecek.

Borsa İstanbul Yükselişle Başladı

Küresel borsalardaki iyimser havaya eşlik eden Borsa İstanbul ise güne %1,60 artışla 90 bin 989 puandan başladı. Dolar/TL haftaya 6,74 seviyesinden başlarken, euro/TL 7,30 seviyesini test ediyor.

ABD Vadelilerinde Güçlü Yükseliş

ABD vadeli endeksleri yeni haftaya yüzde 3'ü aşan yükselişlerle başladılar. Analistler. Avrupa'da koronavirüs salgını ile ilişkili yeni vaka ve ölüm sayısında yavaşlamanın yatırımcıları cesaretlendirdiğini ifade ediyorlar.

Vadeli Dow Jones Sanayi Endeksi 720 puan, yüzde 3,44 artışla 21.677 puandan, S&P 500 vadeli endeksi 88,5 puan, yüzde 3,56 yükselişle 2571,25 puandan ve Nasdaq 100 vadeli endeksi 274,75 puan, yüzde 3,65 artışla 7797,50 puandan işlem görüyor.

OPEC+ Toplantısının Ertelenmesi Petrol Fiyatlarını Düşürdü

Suudi Arabistan ile Rusya arasındaki pürüzlerin giderilememesi nedeniyle OPEC+ toplantısının 6 Nisan'dan 9 Nisan'a ertelenmesi global piyasalarda petrol fiyatlarını geriletti.

Ancak Trump'ın petrol fiyatlarının cari seviyelerde kalması halinde cidid tarife uygulayabileceği sözleri ve Suudi Arabistan gibi müttefiklerine baskıyı artıracağı mesajları düşüşün sınırlı kalmasını sağladı.

Brent petrolünün varil fiyatı Perşembe ve Cuma günü yaşanan hızlı yükselişin ardından bugün açılışta yüzde 7'ye varan düşüş yaşasa da çabuk toparlandı. Brent petrolünün varil fiyatı şu sıralarda 60 cent düşüşle 33,51 dolar seviyesinden işlemgörüyor.

Batı Teksas petrolünün varil fiyatı da 93 cent düşüşle 27,41 dolar seviyesinde.

10 Yıl Önceki Finansal Krizden Daha Kötü

IMF Başkanı Kristaline Georgieva, coronavirus salgınının global ekonomiyi durma noktasına getirdiğini ve dünyayı 10 yıl önceki global finansal krizden daha kötü olma yolundaki bir resesyonun içine çektiğini bildirdi.

Avrupa Merkez Bankası Yönetim Kurulu üyesi Isabel Schnabel, koronovirüs krizinin ekonomi üzerinde yarattığı baskının üstesinde gelmekte zorlanan Euro Bölgesi üyelerine yardımın Avrupa seviyesinde gelmesi gerektiğini savundu.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, Güney Afrika'nın kredi notunu düşürdü.

Kaynak: Dünya