Dolar Kuru Güne 7 TL Sınırında Başladı

28/04/2020

Hafta başında piyasalarda oluşan olumlu hava petrol fiyatlarındaki sert gerileme ile bozuldu. Dolar kuru bu sabah güne 6.99 sınırında başladı.

Küresel piyasalarda dün yaşanan iyimser hava, petrol fiyatlarındaki sert düşüşlerin etkisiyle bugün yerini karışık bir görünüme bıraktı. Dün ABD borsalarının artılarda kapanması sonrası petrol fiyatlarında %10'u bulan düşüşle birlikte ABD vadelilerinde bu sabah eksiler dikkat çekiyor. Asya borsalarında ise Japonya'da kayıplar yaşanırken Çin borsaları artıda. Japonya'da bu sabah açıklanan mart ayı işsizlik oranı son 1 yılın en yüksek seviyesine yükselmesi satışlara NIKKEI'deki kayıplarda başrol oynuyor.

Petrol Fiyatları Sert Düştü

Ekonomilerin yeniden açılması için pozitif haber akışına rağmen petrol piyasalarında işler yeniden karışmaya başladı. ABD ham petrolü %13 civarı düşüşle 11 dolara geriledi. Son haftalarda her türlü haber akışına çok sert tepkiler veren petrol piyasasında bugünkü düşüşte ABD'nin en güçlü ETF fonu olan The United States Oil Fund'un haziran petrol kontratlarının tamamını sattığını açıklaması etkili oldu. Bu gelişme petrol yatırımcılarını tedirgin etmesiyle birlikte petrol fiyatlarında düşüş hız kazandı.

Sabah saatleri itibariyle brent petrolün varili %4 civarı düşüşle yeniden 20 doların altına gerilerken ABD ham petrolü haziran vadede %12 civarı düşüşle 11 dolar seviyelerine kadar düştü.

Dolar 7 TL’ye Ulaştı

Dün borsalardaki alıcılı seyre rağmen yükselişini sürdüren dolar/TL kuru, bugüne de 6,99 seviyelerinin üzerine başladı. Saat 08:40 itibarıyla dolar/TL kuru 6,9940; euro/ TL ise 7,5710'dan değerleniyor.

Gözler Hazine İhalelerinde

Yurtiçi piyasalarda önemli bir veri akışı bulunmazken gözler dün rekor talep gören hazine ihalelerinde olacak. BDDK'nın bankalara yönelik aktif rasyo düzenlemesi sonrası yoğun ilgi gören ihalelerde dün Hazine iki ihale sonrası 11 milyar dolar borçlanmıştı.

Hazine ve Maliye Bakanlığı, bugün ise 2 yıl (539 gün) vadeli, 6 ayda bir kupon ödemeli, sabit kuponlu devlet tahvilinin yeniden ihracını ve 6 ay vadeli kira sertifikasının doğrudan satışını gerçekleştirilecek.

Kaynak: Dünya