Dolar Kuru FED Kararı Sonrasında Düşüşte

04/03/2020

FED’in toplantı öncesi politika faizlerini 50 baz puan düşürmesinden sonra dolar kuru düşüşe geçti. Kur yeniden 6 TL’nin altına inecek mi?

Fed, 18 Mart’ta yapılacak FOMC toplantısını beklemeden dün politika faizini 50 baz puan indirdi. Oy birliği ile alınan karar sonrasından Fed Başkanı Powell Çin’de başlayan ve birçok ülkeye yayılan virüsün küresel ekonomi için risk oluşturduğunu ve faiz indiriminde koronavirüsün yarattığı risklerin etkili olduğunu belirtti. Küresel görünümün (olumsuz anlamda) değiştiğinin altını çizen Powell, merkez bankalarının politikalarının mali kanattan da desteklenmesi gerektiğini söyledi. Powell, ayrıca diğer merkez bankalarının da üzerine düşeni yapacağını ifade etti.

Faiz indiriminin ardından ABD Dolar Endeksi 97,0 seviyesine gerilerken altın ilk tepki olarak 1,650$ seviyesine yükseldi, gelişen ülke paralarının ise tamamı dolar karşısında yükselişe geçti.

İlk hareketin ardından bugün küresel risk iştahının artması ile gelişen ülke paralarının tamamı değer kazanmaya devam ediyor. Majör paralarda da dolar negatif fiyatlama var.

Geçen hafta yurt içinde jeopolitik risklerin artmasıyla 6,25 seviyesini aşan USD/TRY kuru yeni haftaya 6,16 seviyesinde başladı ve dün Fed kararının ardından 6,03’e geriledi. Bugün gün başında 6,14 üzerine çıkan kur, son saatlerde tüm kazancını silerek 6,0640’a geriledi ve günlük bazda düşüşünü 3. güne taşıdı.

Yarın gerçekleşmesi beklenen Erdoğan-Putin görüşmesi jeopolitik risklerin fiyatlanması açısından son derece önemli ve başta İdlib olmak üzere güvenli bölge-Suriye konusunda Türkiye ve Rusya’nın alacağı kararlar son derece önemli. Masada gerçekleşecek çözüm en pozitif senaryo ve bunun uygulanma kararının alınması durumunda son haftalarda satış baskısı olan TL’de hızlı bir rahatlama görülebilir. Küresel koşulların da desteği ile kurda 6,0 seviyesi altına gerileme söz konusu olabilir. Aralık ayı itibariyle 5,90’lı seviyeleri koruyan kurda denge bölgesi olarak 5,85-5,80 aralığı öne çıkıyor, ancak belirttiğimiz gibi jeopolitik riskler kısa-orta vadede TL için en önemli başlık.

Kaynak: KrediPazari