Dolar Kuru 2018 Ağustos Sonrası Yeniden 7 TL’ ye Ulaştı

21/04/2020

Dün 6.87'ye gerileyen, günü de 6.94'te tamamlayan dolar yeni güne 6.94'ün üzerinde başladı. Türk Lirası coronavirus endişeleriyle baskı altında kalmaya devam ederken dolar kuru son saatlerde 6.99’u aştı.

Dün 6.87'ye gerileyen, günü de 6.94'te tamamlayan dolar kuru bugün 6.99 seviyesinin üzerini gördü. Cuma günü dolar küresel risk iştahının toparlanması, bazı bölgelerde karantinaların azaltılması ve coronavirus salgınında ilaç tedavisinde aşama kaydedildiğine dair haberlerle 6.83'e gerilemiş ancak burada kalıcı olamayarak yeniden yükselişe geçerek 2018 Ağustos'tan beri ilk kez 6.95'in üzerine çıkmıştı.

Küresel piyasalar petrol fiyatlarındaki çöküşle bugün satıcılı seyretti. Mayıs vadeli ABD tipi ham petrolün varil fiyatı dün sıfırın altına indi ve eksi 40 dolardan işlem gördü. Bugün çoğu gelişen ülke para birimi de dolar karşısında değer kaybediyor.

Bu hafta Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın faiz kararı piyasaların radarında olacak. Genel beklenti, temkinli faiz indiriminin devam etmesi yönünde.

GCM Forex bir notunda bankanın ölçülü hamle ile 25 baz puanlık faiz indirimi yapacağı tahmininde bulundu. Kurum ölçülü indirim bekleme nedenlerini ise şöyle sıraladı; "Ülke risk priminde yüksek seviyeler, Türk Lirası’nın Dolar’a karşı değer kaybının sürmesi, Reel faizin daha fazla cazibesini yitirmemesi"

Türk Lirası 17 Mart'taki TCMB toplantısından beri Dolara karşı %8 civarında değer kaybetti.

İş Yatırım bir notunda Türkiye piyasalarının haftaya dünyadan daha iyi bir başlangıç yaptığını, aktif rasyosu ilanı sonrası tahvil faiz oranları gevşerken, Borsa İstanbul'un gelişmekte olan piyasalara göre daha güçlü bir seyir izlediğini belirterek "Maalesef yükselişin kalıcı olmasını beklemiyoruz. Dünya kötü yönde değişince Türkiye de izlemek zorunda kalacak. Asıl endişe verici olan petroldeki düşüşle birlikte doların küresel olarak güçlenmesi. Borç servisinin yüksek olduğu Nisan-Mayıs-Haziran döneminde döviz kuru Türkiye varlıklarını baskılamaya devam edecek." yorumunu yaptı.

Kaynak: Bloomberg