DASK Hangi Durumlarda Zorunludur?

29/01/2020

17 Ağustos 1999 depreminden sonra kamu yararı amacıyla kurulan Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK) kapsamında 2012 yılından sonra konutların sigortalanması zorunlu hale geldi. Peki hangi durumlarda DASK zorunludur?

Zorunlu Deprem Sigortası (DASK) depremlerin konutlarda neden olabileceği maddi zararları sigorta kapsamı çerçevesinde teminat altına almak için yapılan bir işlemdir. Afet Sigortası Kanunu’nun 18 Ağustos 2012 tarihinde yürürlüğe giren sigorta genel şartları ile konutların DASK yaptırması zorunlu hale geldi.

Yapılan düzenlemelerle tapu işlemleri ve konut kredisi işlemlerine ek olarak elektrik ve su aboneliği işlemlerinde de Deprem Sigortası yaptırılması zorunluluğu getirildi.

Deprem ve doğal afetlere karşı sigorta kapsamında zararın tazminini sağlayan uygulama 8 yıldır zorunlu olmasına rağmen hala iki konuttan birinde yer almıyor. O yıllardan bu yana ülkemizde DASK’lı konut sayısı 9,5 milyonu aştı. Bölgelere göre sigortalılık oranında %66,6 ile Marmara başı çekiyor. Son sırada ise %40 ile Güneydoğu Anadolu yer alıyor. Doğu Anadolu Bölgesi de sıralamanın sonlarında bulunuyor.

İlk bazında DASK’ın en düşük olduğu il 9,8 ile Şırnak olarak yer alırken, bu oran Hakkari’de sadece %10,4 seviyesinde. Sigortalılık oranın yüksek olduğu illerde ise Bolu %89,1 ile ilk sırada yer alırken, Yalova %86,1 ile ikinci, Sakarya %83,2 üçüncü ve Tekirdağ %81,5 ile dördüncü sırada yer alıyor.

Şartlaraa göre konuta sigorta yaptırılabilmesi için binanın mevzuata ve projeye uygun inşa edilmiş olması gerekiyor. Projesi bulunmayan ve mühendislik hizmeti görmemiş binalar, taşıyıcı sistemi olumsuz yönde etkileyecek şekilde tadil edildiği veya zayıflatıldığı tespit edilen binalar, taşıyıcı sistemi olumsuz yönde etkileyecek şekilde ilgili mevzuata ve projeye aykırı inşa edilen binalar, yetkili kamu kurumları tarafından yıkılmasına karar verilen binalar ile mesken olarak kullanıma uygun olmayan, bakımsız, harap veya metruk binalara zorunlu deprem sigortası yapılamıyor.

Kaynak: KrediPazari