Covid-19’un Bankalara Maliyeti Ne Olacak?

29/04/2020

Covid-19 salgını ile ekonominin bozulması pek çok şirket ve bireyin bankalara olan borcunu ödeyemez hale getirdi. İngiliz banka Barclays salgın nedeniyle geri alamayacağı kredilerin 2,1 milyar sterlini bulabileceğin açıkladı.

Barclays’ten yapılan açıklamada, bankanın bu yılın çeyreğindeki vergilendirme öncesindeki karının bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla %40 azalarak 900 milyon sterline gerilediği bildirildi.

Geçen yılın birinci çeyreğinde bankanın vergilendirme öncesi karı 1,5 milyar sterlin seviyesindeydi.

Açıklamada ayrıca Barclays’in coronavirus salgınının krediler üzerinden oluşturacağı zararın karşılanması amacıyla yaklaşık 2,1 milyar sterlin ayırdığı belirtildi.

Konuya ilişkin değerlendirmede bulunan bankanın Üst Yöneticisi Jes Staley, “2,1 milyar sterlini kredi düzeltme bedeli olarak ayırmamız, Covid-19 salgınının olası etkisi konusundaki tahminlerimizi yansıtmaktadır.” ifadesini kullandı.

Staley, ekonomik bozulmanın yarattığı belirsizlik ve düşük faiz ortamı değerlendirildiğinde, 2020’nin zorlu bir yıl olmasının beklendiğini ifade etti.

İngiltere’nin en büyük bankası HSBC de dün yaptığı açıklamada bankanın batık kredilerinin toplamanın 2,4 milyar sterlin seviyesinde olmasının beklendiğini duyurmuştu.

İngiltere’de salgın nedeniyle ekonominin bozulması, şirketlerin iflas etmesi ya da işten çıkarmalara başlaması nedeniyle, çok sayıda şirket ve kişinin bankalara olan kredi borcunu ödeyemeyeceği düşünülüyor.

Kaynak: KrediPazari