Coronavirusün Ekonomiye Etkisi Ne Oldu?

16/04/2020

Koronavirüsün ekonomiye ne ölçüde hasar verdiğini anlamak için en yakından takip edilen veriler ve şirket karları rakamları ise durumun kötü olduğunu gösteriyor.

ABD’de 3 haftada 16 milyonu aşan işsizlik maaşı başvurularının son haftada da 5 milyon kadar artması beklenirken dün açıklanan Mart verileri ise rekor düşüş yaşadı. ABD’de perakende satışlar, imalat ve sanayi üretimi rekor seviyede gerilerken kapasite kullanımı ise 10 yılın en düşük seviyesine indi. Mart ayı ortasında başlayan bu durgunluğun Nisan’da da devam etmesi beklenirken şirket karlarında da ilk çeyrekte azalma var, ancak 2. Çeyrekte ise rekor zayıflama bekleniyor.

Bu gelişmeler küresel risk iştahının da düşmesine neden olurken güvenli varlık olan altın ise cazibesini korumaya devam ediyor. Haftaya 1,680$ yakınında başlayan ons altın Çarşamba günü 1,748$ ile 7 yılın zirvesini gördü, dün ise yatay seyir izledi. Altın bugün açıklanacak ABD verileri öncesinde 1,725$ seviyesinde işlem görüyor. 1,750$ seviyesinin en yakın direnç olarak izlendiği fiyatlarda kısa vadede 1,660$ seviyesinin korunması ile alımların da devam edeceği öngörülüyor.

Yurt içinde ise hem onstaki yükseliş hem de USD/TRY kurunun 6,90’ı aşması ile altın fiyatları rekor kırmaya devam ediyor. Son haftada 6,80 direncine doğru yükseliş yaşayan dolar kuru, bu direnci aşması ile 6,93 seviyesine kadar yükseldi ve ons altının da 1,700$ üzerinde fiyatlanmaya devam etmesi ile gram bugün 385 TL’ye yaklaşarak yeni zirveyi gördü. Yurt içinde bugün çeyrek altın 632 TL, Cumhuriyet altını 2 bin 520 TL’den satılıyor.

Kaynak: İnvesting