Coronavirüs Tedbirleri Kapsamında Kimlere Kredi Desteği Sağlanıyor?

07/04/2020

Yeni tip coronavirus (Covid-19) ekonomiye ve vatandaşlara etkisini bertaraf etmek için açıklanan Ekonomik İstikrar Kalkanı Paketi kapsamında kimlere kredi desteği, KDV ve vergi indirimi sağlanıyor?

Hazine ve Maliye Bakanlığı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan Ekonomik İstikrar Kalkanı Paketi'ne ilişkin bir sunum hazırladı. Sunumda hayata geçirilen ekonomik tedbirler ve destek kredileri şu şekilde sıralandı:

Vergi ve KDV İndirimleri 2 milyondan fazla mükellefin muhtasar, KDV ve prim ödemeleri 6 ay ertelendi. Böylece, yaklaşık 53,6 milyar liralık tahsilat ertelenmiş oldu.

Mücbir sebep halinden yararlanan mükelleflere ek olarak gelir vergisi mükellefi 1,9 milyon kişi daha mücbir sebep hali kapsamına alındı.

65 yaşın üzerinde ve kronik rahatsızlığı olan mükelleflerin beyanname ve ödemeleri ertelendi.

Kredi Destek ve Teşvikleri

Nakit akışı bozulan firmaların bankalara olan kredi anapara ve faiz ödemeleri asgari 3 ay ötelenecek ve gerektiğinde bunlara ilave finansman desteği sağlanacak.

Kamu bankaları, aylık 5.000 liranın altında geliri olan tüm vatandaşlar için temel ihtiyaç desteği paketini devreye aldı.

Salgından etkilenen tüm firmalara, çalışan sayısında azaltma yapmama koşuluyla "İşe Devam Kredi Desteği" verilecek.

Halkbank tarafından esnaf için "İşletme ve Finans Desteği" ile "Paraf Esnaf Kart Desteği" paketleri hayata geçirildi.

Halkbank, kredi faizlerini erteleyerek esnaf ve sanatkarların yaklaşık 90 milyon liralık faiz yükünü hafifletti.

İşlerinin olumsuz etkilendiğini beyan eden esnaf ve sanatkarların Halkbank'a olan kredi borçlarının, nisan, mayıs ve haziran anapara ve faiz ödemeleri 3 ay faizsiz olarak ertelendi.

BDDK kararıyla kredi ödemelerindeki gecikmelere esneklik tanınarak, gecikmeye giren kredilerin takip hesaplarına aktarılmadan önce 90 gün olan bekleme süresi 180 güne çıkarıldı, takip aktarım süresi uzatıldı.

İhracattaki geçici yavaşlama sürecinde kapasite kullanım oranlarının korunması amacıyla ihracatçıya stok finansmanı desteği verildi. Merkez Bankası ihracat ve döviz kazandırıcı hizmetleri desteklemek amacıyla tedbirler aldı. Kredi Garanti Fonu limiti 2 katına çıkarıldı.

500.000 liranın altındaki konutlarda kredilendirilebilir miktar %80'den %90'a çıkarılırken, asgari konut kredisi peşinatı yüzde 10'a düşürüldü.

Nisan, mayıs ve haziran aylarında temerrüte düşen firmaların kredi siciline "mücbir sebep" notu düşülmesi sağlanacak.

KOBİ'lere yönelik devlet destekli alacak sigortası 25 milyon liradan 125 milyon liraya çıkarıldı.

Kaynak: KrediPazari