Coronavirus Sonrası Ekonomide Toparlanma Sinyalleri Başladı

05/05/2020

Goldman Sachs ve Morgan Stanley ekonomistleri küresel ekonomide toparlanma sinyallerinin olduğunu, muhtemelen dibin görüldüğünü belirtti.

Goldman Sachs Group Inc. ve Morgan Stanley ekonomistleri dünya ekonomisinin coronavirusten ve işletmeler ile tüketicilere yönelik kısıtlamalardan toparlanmaya başladığına dair kanıt olduğunu söyledi.

Goldman Sachs başekonomisti Jan Hatzius, Pazartesi günü kaleme aldığı bir müşteri raporunda "Ekonomik faaliyet muhtemelen dibi gördü. Birçok ülkenin temkinli bir şekilde ekonomilerini yeniden açmasıyla birlikte kapanmalar ve sosyal mesafe hafiflemeye başlıyor." dedi.

ABD'li banka gelişmiş ekonomilerin mevcut çeyrekte ortalama %32 daralacağını, ardından gelen üç ayda ise %13 büyüyeceğini öngörüyor.

Morgan Stanley başekonomisti Chetan Ahya, Pazar günkü raporda takip ettikleri yüksek frekanslı bazı göstergelerin küresel ekonominin dibi görme sürecinde olduğunu işaret ettiğini söyledi. Ahya, tüketicilerin beklentilerinin iyileştiğini, hareketliliğin düşüşün ardından çıkışa geçtiğini ve hane halkı harcamalarının salgının ilk haftalarına kıyasla daha yavaş daraldığını belirtti.

Raporda, "Bize göre Çin ekonomisi Şubat'ta dip gördü ve Euro Bölgesi büyük bir ihtimalle Nisan'da düşüşteydi ve Nisan sonunda ABD de takip etti." dedi.

Ayrıca Pazartesi günkü ayrı bir notta küresel ekonomide sert dönüş uyarısında bulunan HSBC Holdings Plc ekonomisti James Pomeroy, Çin verilerinin, insanların işe dönme ya da alışveriş yapma konusunda çekingen davranmalarıyla birlikte tüketici harcamalarının yavaş sıçrayabileceğini işaret ettiğini söyledi.

Kaynak: Bloomberg