BKM Yeni Ödeme Yöntemlerine Yöneldi

04/05/2020

Merkez Bankası (TCMB) Başkan Yardımcısı Emrah Şener, Bankalararası Kart Merkezi'nin (BKM) kar amacı güden bir kuruluş olmayacağını, yenilikçi ödeme yöntemlerine yönelik uygulama alanlarını araştıracağını söyledi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Bankalararası Kart Merkezine (BKM) 30 Nisan'da hakim ortak olarak hissedar oldu.

Anadolu Ajansı'nda hafta sonu yer alan haberde Şener, "BKM'nin uzun vadede yurt dışına açılması ve ağını genişleterek ülkemizin ödemeler alanında önce bölgesel, daha sonra küresel bir referans noktası haline gelmesi için üstleneceği role ilişkin yol haritamızı da yakında kamuoyuyla paylaşacağız" dedi.

"BKM, kesinlikle kar amacı güden bir kuruluş olmayacaktır" diyen Şener şunları söyledi:

"Merkez Bankası olarak ödeme sistemlerinde dünya çapında örnek model olabilecek, teknolojisini günün gereklerine uygun şekilde sürekli geliştiren ve rekabetçi bir ödemeler ekosisteminin oluşmasına katkı sağlamak istiyoruz. Öngörülen yeni yapıda BKM, kartlı ödemeler alanındaki faaliyetlerinin yanında, yenilikçi ödeme yöntemlerine yönelik uygulama alanlarını araştıracak, 7/24 çalışacak anlık perakende ödemeler platformunun geliştirilmesine katkı sunacak, QR kod ve açık bankacılık gibi ödemeler alanının ihtiyacı olan standartların oluşturulmasında aktif rol alacaktır" dedi.

TBMM'de geçen yıl Kasım ayında kabul edilen kanunla Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) Ödeme ve Menkul Kıymet Mutabakat Sistemleri, Ödeme Hizmetleri ve Elektronik Para Kuruluşları Hakkında Kanun kapsamındaki görev ve yetkileri, TCMB'ye devredilmişti. TCMB bu değişiklikle ödemeler alanındaki yetkili otorite olmuştu.

Kaynak: Reuters