Bireylerin Kredi Notu Ortalaması Yükseldi

27/09/2019

Kredi Kayıt Bürosu Genel Müdürü Akdeniz "Son 2 yıllık trende baktığımızda, Ağustos 2017 itibarıyla bireylerin kredi notu ortalaması 1407 idi, bugün itibarıyla 1413, hafif bir yükselme var." dedi.

Kredi Kayıt Bürosu’nun (KKB) bireylerin ve reel sektörün kullanımına sunduğu finansal hizmet platformu Findeks bünyesinde gelinen nokta ve yeni dönemde hayata geçirilecek hizmetler, KKB Genel Müdürü Kasım Akdeniz'in katıldığı toplantıda paylaşıldı.

Kredi Kayıt Bürosu (KKB) Genel Müdürü Kasım Akdeniz, findeks üye sayısında 3,1 milyon üyeye ulaştıklarını dile getirerek, gerçek kişi üyelerinin %81'inin erkek, %19'unun da kadın olduğunu söyledi.

Akdeniz, bölgesel olarak bakıldığında üyelerin %45'inin İstanbul-Ankara ve İzmir'den geldiğini belirterek, şunları kaydetti:

"Son 2 yıllık trende baktığımızda, Ağustos 2017 itibarıyla bireylerin kredi notu ortalaması 1407 idi, bugün itibarıyla 1413, hafif bir yükselme var. Her şeye rağmen kredi notu ortalamasının yükselmiş olması, kullanıcıların bankalara olan borçlarını aksatmak istemediklerini, buna bağlı kredi notlarında herhangi bir bozulmaya izin vermemelerinden kaynaklanıyor.

Karekodlu Çek Sistemi, ülkemiz açısından son derece önemli. Türkiye'de çekler, ödeme aracından öte aynı zamanda kredilendirme aracı. Türkiye'de yılda 21 milyonun üzerinde çek keşide ediliyor. Bir çek ortalama 5 defa el değiştiriyor. 21 milyon çekin 5 defa el değiştirmesi demek, ülkemizde 1 yılda 100 milyon ticari işin çekle ödenmesi anlamına geliyor."

Karekodlu Çek ve Ticari Kredi Notu

Akdeniz, hayata geçirdikleri Karekodlu Çek Sistemi hakkında bilgi vererek, "Önümüzdeki dönem bu sistemi daha da geliştiriyoruz, Karekodlu Çek Skoru'nu hizmete sunuyoruz. Bu skor, keşidecinin önümüzdeki 9 ay içinde 'Çeklerini Ödememe' ihtimalini gösterecek. 2019 yılı içinde, Karekodlu Çek Skoru'nu, Karekodlu Çek raporları üzerine koyuyor olacağız." bilgisini verdi.

Diğer bir yeniliğin ise "Ticari Kredi Notu" hizmeti olacağını aktaran Akdeniz, "Son 3 yıldır tüzel kişilerle ilgili Ticari Kredi Notu'nu üretiyoruz ve bunu bankacılık sektörü ile paylaşıyoruz. 2019 yılı içinde bu notu, Risk Raporları üzerine koyup, reel sektörle de paylaşmaya başlayacağız. Risk yönetimi reel sektör açısından çok önemli. Karşı tarafın tanınmaması nedeniyle yapılmayan işler yapılıyor hale gelecek." ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA