Bankaların Swap İşlem Limitleri Arttırıldı

22/04/2020

Merkez Bankası, kotasyon yöntemiyle gerçekleştirilen swapta %20 olan işlem limitini %30'a çıkardı. Bankaların geleneksel swap ihale yönteminin yanı sıra kotasyon limitleri de artırılmış oldu.

Merkez Bankası, bankalara gönderdiği duyuru ile swap limitlerinde değişikliğe gitti. Duyuruya göre, Döviz Karşılığı TL Swap Piyasası işlem limitlerini, Döviz ve Efektif Piyasaları işlem limitlerinin % 20’sinden % 30’una yükseltti. Böylece yurtdışı ile swap imkanları oldukça daralan bankaları rahatlatıcı bir adım atılmış oldu.

Merkez Bankası 4 Nisan’da yaptığı düzenlemede geleneksel swap ihale limitleri Döviz ve Efektif Piyasası işlem limitlerinin % 20'sinden yani yaklaşık 10 milyar dolardan % 30'una yani yaklaşık 15 milyar dolara yükseltilmişti. Kotasyon swap limitleri ise Döviz Efektif Piyasası işlem limitlerinin % 20’si olarak kalmıştı. Bu da 10 milyar dolar olarak devam ediyordu. Şimdi bu limit de yükseltildi ve % 30’a yani yaklaşık 15 milyar dolara yükseltilmiş oldu.

Bankalar Kararla Rahatladı

Değişiklikle bankaların Merkez Bankası’ndan swap işlemi imkanı artırılmış oldu. Bankaların yurtdışı yerine Merkez Bankası ile swap işlemini büyümesi hedefleniyor. Zaten Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu’nun kararı ile bankaların, yurtdışı yerleşiklerle vadede TL alım yönünde gerçekleştirecekleri işlemler için özkaynakların % 10’u nispetinde belirlenmiş olan sınırlamanın, % 1'e çekilmesine karar verilmişti. Swap sınırlamasıyla yurtdışı bankaların swap ile TL alıp bunun açığa satılması ve dövizin Türkiye piyasalarında çıkıp, kısa vadeli işlemlerde kullanılmasının önüne geçilmesi hedefleniyordu. Merkez Bankası yurtdışı ile imkanları kısıtlanan bankalara bu kararı ile rahatlama sağlamış oldu.

Aktif Rasyo Hedefine Destek

BDDK’nın aktif rasyosu hedefinin tutturulmasının bir yolu da Merkez Bankası ile swap imkanını artırmaktan geçiyordu. Ancak bilgi veren analistler yurtdışı kapısı sınırlanan bankaları rahatlatmanın yolu olarak limitlerin arttığını belirtti. Yine de daha fazla swap imkanı aktif rasyosu hedefine de yardımcı olacak.

Kaynak: Dünya