Bankaların Aldığı 32 Farklı Kredi Masrafı Geri Alınabiliyor
Tüketiciyi Koruma Derneği (TÜKODER) Atakum Şube Başkanı ve İlçe Tüketici Hakem Heyeti Üyesi Cafer Kalyoncu, bankaların kredi başvurusu yapan tüketicilerden kestiği 32 farklı kalemdeki paranın geri alınabildiğini söyledi.
Atakum'da 8 ayda 700 kişinin kesinti paralarının tamamını bankalardan geri aldığını ifade eden Kalyoncu, 4077 sayılı Tüketicinin Korunmasına Dair Kanun kapsamında bankaların aldığı haksız kazançları geriye dönük 10 yıl olarak 4 ay içerisinde geri alıp tüketicilerin banka hesaplarına yatırabildiklerini kaydetti.
Bankaların kredi verirken müşterisinden kestiği 32 farklı kalemdeki paraların geri alınmasına ilişkin açıklama yapan TÜKODER Atakum Şube Başkanı ve İlçe Tüketici Hakem Heyeti Üyesi Cafer Kalyoncu, Türkiye'de 11 milyon kredi kullanıcısı olduğuna işaret ederek, aile düzeyinde hesaplanması halinde kullanıcı sayısının 40 milyonu aştığına dikkati çekti. Bankaların taşıt kredisi, konut kredisi, ihtiyaç kredisi ve diğer kredi çeşitlerini kullanan tüketicilerden haksız kesintiler yaptığına dikkat çeken Kalyoncu, 'Tüketici, bankadan 20 bin lira kredi çekiyor, bu farklı isimler altında tüketiciden 28 bin lira alarak geri alınıyor. Bankalar kredi dosya masrafı, yapmadıkları halde sigorta ve ekspertiz ücreti gibi tutarları tüketiciden tahsil ediyor. Biz tüketicinin başvurması halinde 4077 sayılı Tüketicinin Korunmasına Dair Kanun kapsamında bankaların aldığı haksız kazançları geriye dönük 10 yıl olarak 4 ay içerisinde geri alıp tüketicilerin banka hesaplarına yatırabiliyoruz.' dedi.
2012 yılının ilk 8 ayında Atakum ilçesinde 700 tüketiciden bankaların haksız bir şekilde aldığı binlerce liralık dosya kesintisini geri aldıklarını açıklayan Kalyoncu, 'Bankalar sıcak parayı iade etmek istemiyor. Her türlü bahaneyi kendilerince hazırlamışlar. Müracaat edildiği zaman parayı alamayacağınıza dair tüketiciye öyle kelimeler bulmuşlar ki, vatandaşlar bu beyanlara inanıyor. Hatta Tüketici Hakem Heyeti'nin bankanın aldığı haksız paranın geri iade edilmesi yönündeki kararına rağmen parayı vermemek için banka icra dairesine bile avukatları aracılığıyla başvurabiliyor. Bu durumlarda tüketici dikkatli olmalı ve sahip olduğu hakları bilmelidir' ifadelerini kullandı.