Avrupalılar'a para satmanın zevki
Sıkıntılı dönemde kredi vermeyen Avrupalı bankaların mortgage kriziyle Türk bankalarından kredi kullandığını belirten Bilgin, “Bankalar yüksek faizle borç vermenin zevkini tadıyor” dedi.
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) Başkanı Tevfik Bilgin, dünya piyasalarını sarsan mortgage krizine rağmen Türkiye’deki bankaların nakit sıkışıklığına girmediğini söyledi. Başkan Bilgin, BDDK’nın 2008 yılı bütçesini Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu’na sunuşunda yaptığı konuşmada, 2001 krizi sırasında nakit sıkıntısına düşen Türk bankalarının bugün o günkü zor şartları aşıp rahat bir noktaya geldiğini söyledi.
NAKİT EKSİĞİ OLAN BANKAMIZ YOK
Bu durumun, uluslararası piyasaları sarsan mortgage krizinden 1 ay önce çıkardıkları “likidite yönetmeliği” sayesinde elde edildiğini ifade eden Tevfik Bilgin, “Bu yönetmelik esasları dahilinde şu an itibariyle likidite eksiği olan bankamız yoktur. Nitekim bankalarımız son 3 aydır, bir zamanlar Türk bankalarını istisnasız aynı kategoriye koyup göz ardı eden ve fon limitlerini sınırlayan batı Avrupa bankalarına yüksek faizle borç vermenin zevkini tatmaktadırlar” dedi. Bilgin, önümüzdeki dönemde dünya finans sisteminin nakit paraya büyük ölçüde ihtiyaç duyacağına da işaret ederken; Türk bankalarına, “Likiditeye her zamankinden daha fazla önem verin” önerisinde bulundu.
DİKKATLİ OLALIM
Bilgin, konuşmasında hem kredi kullanan vatandaşlara, hem bankalara hem de denetim rolü üstlenen kamu kurumlarına uyarı mesajları gönderdi. İşte Bilgin’den önemli mesajlar: “Türkiye’de toplam konut kredisi müşteri sayısı 583 bin 251 kişidir. Bu kredilerin yüzde 48’i sıfır ila 5 yıl, yüzde 46’sı 5 ila 1 yıl, yüzde 6’sı ise 10 yıl ve üzeri vadelerdedir. Halkımız 10 yıl ve üzerindeki vadelere ilgi göstermemektedir. Değişken faizli kredilere de ilgi çok azdır. Batı ülkelerinde konut kredisi GSMH’nin yüzde 40-60’ı iken, bizde bu oran yüzde 5’lerdedir. Ancak, yurtdışı deneyimler de dikkate alınarak ilgili kurumlar olan Sanayi Bakanlığı, SPK ve BDDK’nın bu kredi türünün istikrarlı bir şekilde büyümesinde oldukça dikkatli ve ihtiyatlı olmaları gerekmektedir.” Bilgin, bankacılığın tüm risklere muhatap olabilen tek sektör olduğuna dikkat çekerek, bankaları özellikle kredi rekabetinde rasyonel davranmaya çağırdı.
YABANCI PAYI KARIŞTI
Komisyon’da birlikte sunum yapan ekonominin koordinasyonundan sorumlu Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren ile Tevfik Bilgin arasında bankacılık sektöründeki “yabancı payı” oranı konusunda iki farklı rakam ortaya çıktı. Bakan Ekren, yabancı payının son bir yılda yüzde 9.4’ten yüzde 13.7’ye yükseldiğini ifade ederken BDDK Başkanı bu oranı yüzde 23 olarak açıkladı. Bilgin, borsada işlem gören bankaların yabancı elindeki hisseleri de dikkate alındığında faaliyetteki 50 bankanın 26’sında yabancı sermayenin payının yüzde 50’nin üzerinde olduğunu söyledi.
Kaynak: Bugün