Arsa Alacaksanız Bunlara Dikkat

23/12/2011

Gayrimenkul tüm zamanların güvenli olduğu kadar en çok kazandıran yatırımları arasında. Ancak ölçülmeden, biçilmeden yapılmış bir yatırımın prim yapması neredeyse onda bir olasılık.

a1_14Gayrimenkul tüm zamanların güvenli olduğu kadar en çok kazandıran yatırımları arasında. Ancak ölçülmeden, biçilmeden yapılmış bir yatırımın prim yapması neredeyse onda bir olasılık.

Milliyetemlak, kazancın doğru kapısını arsa yatırımcıları için açtı ve bilinmesi gereken 18 kuralı TSKB Gayrimenkul Değreleme Yöneticisi Mehmet Aslan'ın rehberliğinde okuyucularıyla paylaştı...

1- Büyüklere komşu olun: Büyük inşaat şirketlerinin her zaman prestijli projeleri hayata geçirme olasılığı yüksektir. Bu firmaların satın alma yaptığı bölgelerde arsa fiyatları artar.

2- Planlı kentleşen yerlere bakın: Kentleşme adımı, kaliteli ve üst gelir gruplarına hitap eden projeler anlamna gelir. Bu nedenle planlı kentleşen bölgelerde arsa fiyatları daha çok yükselir.

3- Ulaşım projelerini izleyin: Bir bölgedeki gayrimenkul fiyatlarının yükselmesi o bölgeye yapılacak yol ve ulaşım projeleri ile doğru orantılıdır. Ulaşım yatırımlarının ağırlık kazanacağı bölgelerde fiyatlar her zaman yükseliş eğilimi gösterir.

4- Ticariler daha çok kazandırır: Yeni konut projelerinin geliştirildiği ya da geliştirilme potansiyeli yüksek olan yerleri çok iyi gözlemlemek en önemli yasalardan biri. Ancak bu kuralı işletirken her zaman konut imarlı arsalar yerine ticari imarlı arsaları tercih edin çünkü daha iyi prim yaparlar.

5- Resmi kurumlarla mesafeyi açmayın: Eğer gelişmekte olan bölgede arsa alımı planlıyorsanız imar planını mutlaka detaylı olarak inceleyin. Hastane, okul, belediye gibi resmi dairelerin yakınında olan arsalar tercihiniz olsun. Bu bölgeler geliştiğinde yapılacak konut ve işyerleri kısa sürede yüksek bedelle satılma şansına sahiptir.

6- Hızlı büyüyen kentlere odaklanın: Türkiye ortalamasından daha hızlı büyüyen kentlerde doğal olarak arsa fiyatları da hızlı yükselir.

7- Yüksek risk yüksek gelir getirir: Arsanın anayasasında imar durumunun fiyatı belirleyeceği yazar. Ancak esas önemli kazanç tarla vasfındaki imarsız arazilerdedir. Ancak bu bir o kadar da risk anlamna gelir. 5-10 yıl beklemeniz gerektiği buralara yatırımın yüksek risk yüksek getiri mantığıyla çalıştığını gözardı etmeyin.

8- Faiz düşer arsa fiyatı yükselir: Enflasyon ve faizdeki düşüşler emlak fiyatlarını yükseltir, bu yükseliş önce konut, daha sonra işyeri ve ofiste aşanır. En son ise arsaların fiyatı yükselir.

9- Üst gelire yakın olun: Potansiyel olarak üst gelir grubunun tercih edebileceği bölgelerde arsa almaya dikkat edin, Çevrenin gelişimine bağlı olarak ileride bu durum ara değerinizin yükselişine katkıda bulunacaktır.

10- Ana caddelere dikkat: İmara yeni açılan bölgelerde ana cadde üzerindeki arsaların fiyatı arkadakilere göre daha kısa sürede ve daha hızlı artacaktır. Böyle bir bölgede alınıyorsa mutlaka ana yol üzerindekiler tercih edilmelidir.

11- Ormandan uzak durun: Türkiye'de ormanla ilgili politikalar hükümetlere göre değişiklik gösterebiliyor. Bu nedenle arsaların yapılaşma koşulları değişebilir, bu da arsanın değerini olumsuz etkiler.

12- Yaya geçidi merkez demek: Arsanın ilerde yaya geçidi yapılabilecek noktalarda olmasına dikkat edin. Yaya geçidi veya trafik lambalarının olduğu noktalar merkezileşir. Ve dahası buralar ticari yapılar için tercih edilir.

13- Göç alan kazanır kuralı: Göç edenlerin yerleştiği bölgelerde yeni yapılanmaya gidilir. Bir bölgede yapılaşmanın başlaması komşu arsalara talebi artırır. Bu nedenle göç alan bölgelerde arsa fiyatları yükseliş eğilmindedir.

14- Cephenin geniş olması önemli: Bir arsanın ana caddeye olan cephesinin genişliği gelecekte değerinin daha da artmasını kolaylaştırır.

15- Sanayiden uzak durun: Özellikle konut yapmak veya müteahhide vermek için alım yapacaksanız, endüstri tesislerinden uzak durun. Çünkü sanayi kuruluşlarının kötü etkileri çevreyi tercih edilebilirlik konusunda olumsuz etkiler.

16- Şehrin bittiği noktada olun: Arsa yatırımından kazanç etmenin yasalarından biri de şehrin bittiği yerden arsa almaktır. Bu arada büyük şehirlerin gelişmekte olan aksları üzerinde arsa yatırımı yapmak da iyi bir seçim olabilir.

17- Kriz dönemini fırsata çevirin: Krizde konut işyeri ve ofis fiyatlarına oranla en fazla arsaların fiyatı düşer. Kriz döneminde alınacak arsa ekonomi normale döndüğünde daha fazla değerle elden çıkarılabilir.

18- Teşvikli kentleri izleyin: Bir kentte yatırımlar artarsa arsalar da bundan payını alır. Teşvik kapsamındaki illere yatırım için sıcak para gireceğinden bu arsa fiyatlarına da yansır. Fiyatlarda yükseliş öncelikli olarak sanayi imarlı arsalarda başlar.

Kaynak: Milliyet