Araplara emlak satışı kolaylaşıyor
Türk vatandaşlarının yurtdışındaki paralarını bavulla Türkiye’ye getirmelerine olanak sağlayan varlık barışı yasasının çıkmasından sonra hükümet bu kez de Türkiye’de gayrimenkul alma hakkı olmayan Arap ülkeleri ve Türk cumhuriyetleri vatandaşlarının gayrimenkul edinebilmeleri için mevzuat değişikliğine hazırlanıyor
Hükümet bu kapsamdaki ilk hazırlığı mütekabiliyet (karşılıklılık) ilkesinden başlattı. Bu ilkeye göre, yabancılara Türkiye’den gayrimenkul edinme izni, ancak o ülkede Türk vatandaşları gayrimenkul edinebiliyorsa veriliyor.
Arabistan yarımadasında yer alan Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Katar ve Kuveyt gibi petrol zengini ülkelerle Orta Asya’daki Türk cumhuriyetleri vatandaşları, Türkiye’den gayrimenkul almak için sırada bekliyor. Ancak mütekabiliyet anlaşması olmadığı için bu ülke vatandaşları Türkiye’den gayrimenkul alamıyor.
Bu talepler göz önünde bulundurularak, inceleme başlatıldı. Dışişleri Bakanlığı mütekabiliyet listesini güncelliyor. Yeni mütekabiliyet listesinin oluşturulmasından sonra yasal düzenlemede değişiklik gündeme gelecek. İlgili bakanlıkların görüşleri doğrultusunda hazırlanacak mütekabiliyet mevzuatı, Bakanlar Kurulu’nda imzaya çıkarılarak, Körfez ve Türk cumhuriyetleri vatandaşlarının gayrimenkul almasının önü açılacak.
Kral, özel kararla alabilmişti
1984’te Turgut Özal’ın başbakanlığı döneminde, Arabistan Kralı Abdullah bin Abdülaziz, Boğaz’da 57 dönümlük Sevda Tepesi’ni, mütekabiliyet olmadığı için Bakanlar Kurulu kararıyla alabilmişti.
‘Karşılıklılıkta karışıklık var’
Tapu Kadastro Genel Müdür Yardımcısı Şinasi Bayraktar, yabancıların Türkiye’den gayrimenkul edinmesindeki ilk kıstas olan mütekabiliyet ilkesinin Dışişleri Bakanlığı tarafından incelemeye alındığını söyledi. Bayraktar, şöyle konuştu:
“Karşılıklılık ilkesi uzmanlık gerektiren ve ayrıntılı bir konu. Bazen büyükelçilikler kanalıyla bu ayrıntıları tespit etmek sağlıklı olamıyor. Bazı ülkelerle karşılıklılık yokken varmış gibi, varken de yokmuş gibi durumlar ortaya çıkıyor. Bu konuyu yeniden ele alacağız. Dışişleri konuyu inceliyor. Körfez ve Türk cumhuriyetlerinden, çok istek geliyor. ‘Biz size emlak satıyoruz, siz bize neden satmıyorsunuz’ diyorlar.”
Kaynak: Milliyet