Aralık Ayında Kira Artışı Hesaplama

03/12/2019

Aralık ayında resmi olarak en yüksek kira artış oranı ne kadar? Aralık ayı kira artış hesaplama nasıl yapılıyor?

Konut sahibi ile kiracı arasındaki zam oranı karşılıklı anlaşma ile belirlenmekle beraber yasa ile üst sınır zorunluluğu bulunuyor. Borçlar Kanunu kapsamında kira zam oranı üst sınırı olarak 12 aylık TÜFE ortalaması uygulanıyor.

Yeni Ekonomik Program (YEP) kapsamında alınan karar sonrası kira hesaplama işlemi için ÜFE yerine TÜFE oranları baz alınmaya başladı. 2019 Aralık ayında kira hesaplama 12 aylık TÜFE ortalaması temel alınarak hesaplanıyor. İlgili değişiklik yaşanmasaydı kira fiyatları ÜFE’ye bağlı olarak %19,68 artabilecekti.

Söz konusu sınır en üst sınır olarak uygulanmakta olup bu sınırı aşmamak kaydı ile ev sahibi ile kiracı daha alt bir rakamda uzlaşarak da kira zammı uygulama hakkına sahip. 2019 Aralık ayında TÜFE rakamlarına bağlı olarak yapılabilecek en yüksek zam oranı %15,87 olabiliyor.

Kira Hesaplama

Aralık ayında kira artışı hesaplama Borçlar Kanunu kapsamında kira zam oranı üst sınırı güncel TÜFE rakamlarına bağlı olarak 2019 Aralık ayında 1000 TL kira öderken sözleşme yenileyen vatandaşın kira zammı en fazla 158 TL olabiliyor.

Kaynak: KrediPazari