Altın Fiyatları Yurtiçinde Tarihi Rekor Kırdı

30/03/2020

Altın kısa süreli kayıplarının ardıdan güvenli liman alımları ile yurt içinde tarihi rekora ulaştı. Gram altın fiyatları son saatlerde 340 TL seviyesinde.

Koronavirüs salgınının tüm dünyada etkili olması ve üretimi büyük ölçüde durdurması Mart ayı içinde şok satışlara neden oldu. Dow Jones, S&P, DAX gibi büyük ABD ve Avrupa endeksleri yıl içi tüm kayıplarını silerken hisse senetlerinde de 2 hafta içinde sert satışlar yaşandı. Açık pozisyonlardaki büyük zararları korumak için yatırımcıların altın pozisyonlarını kapatmaları ile ons altın, güvenli liman özelliğine karşın 2 hafta içinde son 3 aylık tüm kazançlarını sildi.

Fed’in sürpriz faiz indirimi ve varlık alımı kararına karşın piyasalardaki düşüşü durdurmaması sonrasında sınırsız varlık alım kararı ile piyasalar son haftada satışlarını azalttı. Öte yandan ABD hükümetinin de ekonomiyi korumak için 2,2 trilyon dolarlık paket açıklaması ve ABD verilerinin zayıflaması ile altın, geçen hafta yeniden atağa geçti.

Ons altın geçen hafta içinde 1,480$ seviyesinden 1,645$ seviyesine yükseldi ve haftayı 1,620$ üzerinde kapattı. Ons altının son haftadaki atağının yanında yurt içinde USDTRY kurunun 6,45 seviyesini koruması ile gram altın da geçen haftayı 339 TL’ye yükselmesinin ardından 337 TL’den kapattı.

Yeni haftanın ilk işlem gününde ons altın 1,620$ yakınında yatay seyir izlerken USD/TRY kuru ise 6,53 seviyesine yükseldi. Dolar kurundaki atak ile gram altın bugün 341 TL’ye çıkarak tarihi zirveyi gördü.

Kaynak: KrediPazari