ABD’de İşsizlik Başvuruları Yükselirken Dolar Artmaya Devam Ediyor

16/04/2020

ABD İşsizlik verileri coronavirus etkisi ile hızla artmaya devam ediyor. 10 Nisan ile biten haftada işsizlik 5.2 milyonu aştı. Dolar kuru son saatlerde 6.93’in üstünde çıktı.

ABD'de coronavirüs vaka sayısının hızla artması ve ülkenin salgında merkez üssü olması ile ekonomik faaliyetlerde durdu. ABD’de şirketlerin ilk kepenk kapattığı hafta işsizlik maaşı başvurusu 3,3 milyon artarak rekor kırmıştı, ancak başvurular sonraki hafta ise 6,6 milyona çıktı.

Geçen hafta da 6,6 milyon başvuru ile 3 hafta içindeki işsiz sayısı 16 milyonu aştı. Geçen hafta ABD’de günlük can kaybı bini aşarken bu hafta ise 2 bini aştı ve ABD Başkanı Trump, vaka sayısında zirve noktanın geçildiğini, birçok bölgede yeni vaka verilerinin düşüşe geçtiğini açıkladı.

Trump, ekonomi konusunda ise bugün açıklamalarda bulunacağını söylerken sosyal mesafe kuralının gevşetilebileceğini ve ekonomik faaliyetlerin de başlayabileceğini belirtti. Trump’ın açıklamaları öncesi gelen haftalık işsizlik maaşı başvurusu 10 Nisan ile biten haftada 5 milyon 245 bin oldu ve son 4 haftadaki başvurular 21 milyonu aştı.

Açıklanan verilerin ardından yurtiçi piyasalarda dolar kuru dün 6.90’ın üzerine çıktıktan sonra bugün akşam saatlerinde 6.93’e kadar yükseldi.

Kaynak: İnvesting