ABD Merkez Bankası Faizlerini İndirdi

01/08/2019

ABD Merkez Bankası (Fed) 25 baz puan ile tahminlere paralel faiz indirim kararı alırken, seri faiz indirimlerine gerek duymadığının sinyalini verdi. Doların konumu yurt içinde kredi faizlerini etkiler mi?

Fed Başkanı Jerome Powell, faiz indirim kararına gerekçe olarak küresel ekonominin ivme kaybettiğine yönelik belirtileri ve ABD'nin dış ticaret ortaklarıyla yaşadığı gerilimi gösterirken, merkez bankasının düşük seyreden enflasyonu yükseltme istediğini vurguladı.

Fed ayrıca finansal kriz döneminde ekonomiyi desteklemek için satın aldığı varlıklardan oluşan 3.6 trilyon dolar tutarındaki devasa tahvil portföyünü küçültmeyi daha önce açıkladığı tarihten iki ay önce durduraracağını açıkladı. Fed böylece ekonomiye sadece faiz indirerek değil diğer politika araçlarıyla da destek vermiş olacak.

Powell faiz kararının ardından dün akşam düzenlediği basın toplantısında, "Şunu açıkça belirteyim, bu uzun süreli faiz indirimlerinin başlangıcı anlamına gelmiyor" dedi, ancak "Sadece tek bir faiz indirimi yapılacak demedim" ifadesini de kullandı.

Finans piyasalarında Fed'in politika faizini 25 baz puan indirerek %2'ye düşüreceği fiyatlanıyordu. Ancak pekçok işlemci merkez bankasından faiz indirimlerinin devam edebileceği beklentisini teyit edecek net açıklamalar bekliyordu.

Fed'in para politikasını daha önce defalarca eleştiren ve faizlerin sert düşürülmesini isteyen ABD Başkanı Donald Trump, Twitter'da Powell'ın para politikasını hızla gevşeteceği şeklinde mesaj vermeyerek "bizlerde hayal kırıklığı" yarattığını ifade etti.

Karar sonrası dolar kuru bugün sabah saatleri itibariyle 5.56 seviyesinde seyrediyor. İndirimlerin dolar kurunu gevşeterek TL’nin de içinde bulunduğu gelişen ülke paralarına olumlu etki yaratıyor. TCMB sonrasında FED’in de faiz indirimi yurt içinde dolar karşısında TL kazançlarını güçlendirerek kredi faiz oranlarının indirimini destekliyor.

Kaynak: İnvesting