ABD Mart Ayı İşsizlik Oranı Ve Tarım Dışı İstihdam Verileri Doları Nasıl Etkiledi?

03/04/2020

Haftanın son işlem gününde açıklanan ABD Mart ayı işsizlik ve Tarım Dışı istihdam verileri coronavirüs nedeniyle beklentinin üstünde geldi. Veriler sonrası dolar kuru 6.70’in üzerinde seyrediyor.

ABD’de istihdam rakamları açıklandı. Mart ayında;

Tarım dışı istihdam,701.000 kişi azaldı.

İşsizlik oranı, %4,4’e yükseldi

Saatlik ücretler ise aylık %0,4 artışla yıllık %3,1 oldu.

Veriden istihdam ve işsizlik oranında coronavirus etkisi hissedilirken saatlik kazançlarda ise henüz yansımanın olmadığı görülüyor.

Çin’de başlayan ve önce Avrupa’da merkez üssü olan coronavirus salgının ABD’de etkisini giderek artırması ile ülkede ekonomi de durma noktasına geldi. En çok hizmet sektörünün etkilendiği bu süreçte üretimde dururken son iki haftada işsizlik maaşı başvurunda bulunan kişi sayısı 10 milyona ulaşarak rekor kırdı.

ABD’de can kaybı ve vaka sayısının Nisan ayında zirve yapması beklenirken ABD Başkanı Trump’ın açıklamaları da Nisan’ın en zor ay olacağı beklentilerini kuvvetlendirdi ve ekonomik verilerin Nisan’da Mart ayına göre daha düşük gelmesi bekleniyor.

Piyasalarda merakla beklenen verilerin açıklanmasının ardından dünkü kayıplarını tekrar kazanan dolar kuru Türk Lirası karşısında 6.70 seviyelerinde yer alıyor. Yurt içinde beklentinin üstünde gelen enflasyon verileri de dolardaki yükselişi hızlandırdı.

Kaynak: KrediPazari