2020’de de Konut Stokları Erimeyecek

07/01/2020

Türkiye İnşaat Malzemeleri ve Sanayicileri Derneği (İMSAD) Aralık ayı sektör raporu yayınlandı. Raporda inşaat sektöründeki toparlanmanın uzun süreceği ve konut stoklarının erimeyeceği vurgulandı.

İnşaat sektörü ve ona bağlı olarak inşaat malzemeleri sanayisi 2019 yılını önemli bir daralma ile kapatmıştır. İnşaat sektörü ve inşaat malzemeleri sanayisinde 2019 yılında yaşanan daralma beklentilerin de üzerinde gerçekleşmiştir. Böylece ekonomide 2018 yılında yaşanan olumsuz gelişmelerden en çok etkilenen sektörler inşaat sektörü ve inşaat malzemeleri sanayisi olmuştur.

Faiz İndirimleri Destekleyecek

2020 yılı için ise yeni ekonomi programı %5,0 ekonomik büyüme hedeflemektedir. 2020 yılında büyümenin temel belirleyicisi olarak yurt içi talep görülmektedir. 2020 yılında özel tüketim harcamaları ile özel yatırım harcamalarında büyüme beklentisi bulunmaktadır. Ancak hane halkları ile özel sektörün mevcut borçluluk seviyeleri itibarıyla büyümeler muhtemelen hedeflerin altında kalacaktır. Bu nedenle Türkiye ekonomisi 2020 yılında %3,5-4,0 arasında bir büyüme gösterecektir. Merkez Bankası’nın faiz indirimleri ve Türk Lirası’nın göreceli olarak istikrarlı kalacak olması iktisadi faaliyetleri destekleyecektir.

İnşaat Sektöründe Büyüme Sınırlı

Kalacak Ekonomideki büyüme beklentisinin inşaat sektörüne etkisi ise sınırlı kalacaktır. İnşaat sektörü kendi sorunları ile ekonominin genelinden 2020 yılında da ayrışacaktır. Öncelikle sektörde ve firmalarda mali sorunlar sürmektedir. Firmaların bekleyen kredi yapılandırmaları bulunmaktadır. Yine firmaların mali yapılarının iyileşmesi zaman alacaktır.

Bu çerçevede inşaat sektöründe 2020 yılında % “1,0-2,0” büyüme beklentisi bulunmaktadır. Büyüme tamamen baz etkisi ile gerçekleşecektir.

Konut Stokları Bitmeyecek

2020 yılında konut ve konut dışı bina talebi 2019 yılının üzerinde gerçekleşecektir. İlk el konut satışları 2020 yılında 525.000 seviyesine kadar yükselebilecektir. Ancak bu olası talep 2020 yılında ancak mevcut stokların eritilmesine katkı sağlayacaktır. Bu nedenle yeni inşaat işleri seviyesinin zayıf kalmaya devam etmesi beklenmektedir.

İnşaat Sektörüne Güven Arttı

İnşaat sektörü güven endeksi yılı artış ile kapatmıştır. İnşaat sektörü güven endeksi temmuz-aralık döneminde kasım ayı hariç kademeli ve temkinli bir artış göstermiştir. İnşaat sektörü güven endeksi aralık ayında yeniden 3,9 puan artmıştır. İnşaat sektörü güven endeksinde yaşanan bu artış mevcut işlerin ve alınan siparişlerin de artışı ile desteklenmiştir. Böylece inşaat sektörü güven seviyesi 61,5 puan ile yılı en yüksek seviyesinde kapatmıştır.

Kaynak: KrediPazari