2019’da Konut Satışları Nasıl Seyrediyor?

01/04/2019

Konut satışlarını teşvik amacı ile geçen yılından itibaren birçok kampanya devreye girdi. Peki konut satışları 2019’da nasıl seyrediyor?

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) tapu kayıtlarına dayanan verilerine göre, ocak ayında ülkemizde 72 bin 937 konut satıldı. Bu sayı geçen yılın aynı ayında satılan konut sayısının %24,8 altında kalıyor. Geçen yıl ocak ayında 97 bin 19 konut satılmıştı. Konut satışları geçen yıl biraz karışık bir seyir izlemişti.

Konut kredisi faizlerdeki yükseliş, talebi aşağı çekse de uygulanan vergi indirimi sayesinde düşüş sınırlı kalmıştı.

Böylece 2018’in tamamındaki konut satışı 2017 yılındaki düzeyinin sadece %2,4 altında kalarak 1 milyon 375 bin adet olarak gerçekleşti.

Ancak vergi indirimi hala sürmesine rağmen ocak ayında büyük bir düşüş yaşanması artık bu indirimin de fazla bir etkisi kalmadığını düşündürüyor. Aslında bu tür indirimler yeni talep yaratmaktan ziyade gelecekteki talebin öne çekilmesini sağladığı için bunda şaşacak bir şey de yok.

Konut satışlarının yeniden yükselişe geçmesi için artık yeni talebe ihtiyaç var ama bunun için de ekonominin geleceğine olan güvenin artması gerekiyor. Oysa şu anda tüketicinin ekonomiye güveni dipte seyrediyor.

Geçen yıl konut talebinde yaşanan düşüş inşaat sektörünü olumsuz etkiledi. TÜİK’in yayınladığı veriler 2018’de inşaat ruhsatı alınan daire sayısının %53,3 düşüşle 1 milyon 377 binden 643 bine indiğini gösteriyor.

Ancak daha önce yapımına başlanan konut sayısı oldukça yüksek olduğu için 2018’de iskana açılan daire sayısı %5,6 artarak 824 binden 871 bine çıktı. İskana açılan konut sayısı konjonktürden daha gecikmeli etkileniyor.

Kaynak: Ekonomist